България изпраща национален отбор по електронни спортове на Световното първенство в Бали

България ще изпрати представители на 14-тото Световно първенство по електронни спортове, организирано от Международната федерация IESF. Тази година събитието ще се проведе в Бали, Индонезия от 1 до 12 декември и ще приеме играчи от 123 държави, които ще се борят за награден фонд от 500 000 щатски долара.

На официална пресконференция на Българска национална федерация по електронни спортове, провела се тази събота в спортен бар “Академията”-Дианабад, гр. София, бяха представени националния отбор и националните екипи, както и спонсорите и партньорите на отбора – първите компании, доверили се на идеята на БНФЕС да организира и подпомага развитието на професионалните електронни спортове у нас, създавайки екосистема по примера на традиционните спортове.

В рамките на събитието бе награден и шампиона на наскоро проведения турнир по eFootball Sesame Super League 2022 – Тони Тонев, който получи чисто нова конзола PlayStation 5 осигурена от партньорите на федерацията Sesame.bg, а всички присъстващи национали получиха геймърски слушалки с бранда LEGION by Lenovo.

Тази година България изпраща играчи в три дисциплини: Counter-Strike: Global Offensive, DotA 2 и eFootball. Съставите изглеждат така:

CS:GO

Камен “bubble” Костадинов (кап.)

Симеон “dream3r” Ганев

Благой “Oxygen” Димитров

Дейвид “h4rn” Бенчев

Християн “REDS7AR” Пиронков

DotA 2

Симеон “failetz” Станков (кап.)

Божидар “bzm” Богданов

Стоян “lil pleb” Костов

Ивайло “Mastermind” Петков

Иван “La Joya” Генов

eFootball

Георги “MD Games Fikosa” Фиков.

Жребият за груповата фаза във всички дисциплини не е лек, но играчите споделиха, че са оптимистично настроени относно представянето си.

В края на събитието се проведе любителски турнир за журналисти в дисциплината Mortal Kombat 11, по време на който представители на медиите се докоснаха до атмосферата и тръпката от участието в състезание по електронен спорт. Победител стана Симеон Иванов от БНТ след оспорван финал завършил 2:1 победи срещу Светлин Желев от Kaldata.com. На трето място завърши Юлиян Арнаудов от Techtrends.bg.