България става част от глобалната инициатива за създатели на игри – Global Game Jam 2024

Hardcore Game Jam – 48-часовият хакатон за създаване на игри – се завръща с петото си издание между 26 и 28 януари 2024 г. в Стопанския факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Организатори са доц. д-р Ангел Марчев, фестивалът за гейм култура Sofia Game Night и българското студио за разработка на видео игри и завладяващи XR изживявания Incineration Productions.

Събитието е част от Global Game Jam (GGJ) – ежегоден хакатон за разработка на игри (видео и настолни), който се провежда едновременно в цял свят вече 16 години. През 2024 г. участие в глобалното събитие, в което до момента са създадени над 79 000 игри,  взимат над 660 локации от над 100 държави и десетки хиляди разработчици и гейм ентусиасти. Hardcore Game Jam е единствената локация на Global Game Jam 2023 в София, а Пловдив е другият български град, част от глобалното предизвикателство.

“Game Jam събитията са формат, подходящ както за професионалисти в сферата, така и за всички ентусиасти, които имат интерес от кариера в game dev индустрията, както и за всички, които искат да разберат какво е да създадеш игра от нулата. Много успешни екипи са се сформирали именно на подобни събития”, споделя доц. д-р Ангел Ангелов Марчев, който е един от организаторите на гейм джама в България – “Дали можете да създадете игра за 48 часа? – елате на Hardcore Game Jam и се убедете, че е възможно.”

И през 2024 организаторите на събитието събират на едно място програмисти, художници, дизайнери и музиканти, както и хора от различни професионални сфери, и поставят пред тях следното предизвикателство: да създадат игра за 48 часа по зададена на глобално ниво тема, която е еднаква за всички джемове и се обявява в деня на GGJ.

Hardcore Game Jam 2024 ще започне с импровизиран тиймбилдинг и networking в бар “Гарванът и Гюлето” на ул. Позитано 3 на 25 януари. На следващият ден, 26 януари, в 17:30 часа, темата на Global Game Jam ще бъде разкрита и участниците ще бъдат разпределени по отбори, за да започнат работа по игрите си.

Участието в Hardcore Game Jam 2024 е напълно безплатно, но изисква предварителна регистрация на https://bit.ly/3tPwTY5.

https://www.facebook.com/events/3506293859621243