Деца от детските градини се състезават с познания за източниците на енергия и нейното съхранение

Център за творческо обучение организира за втора поредна година научната програма FIRST LEGO League Discover за български детски градини. Тя е предназначена за деца от четири до шест години.

През 2022/2023 г. темата на програмата e “Супер Сили” (“Super Powered”).  В рамките на поредица от занимания, децата учат какви са различните източници на енергия и как се генерира тя, как се съхранява енергията и как се разпространява и използва енергията. Децата ще работят в екип и докато играят и конструират, ще обсъждат, проектират и изграждат тематични модели, ще решават различни предизвикателства от реалния живот.

Какво е FIRST LEGO League Discover?

FIRST LEGO League е световно призната общност, създадена да вдъхновява деца и младежи от 4 до 16 години да развиват уменията си за критично мислене, кодиране и проектиране чрез забавно практическо обучение по STEM и роботика.

За най-малките, програмата се казва FIRST LEGO League Discover. Това е игрова STEM програма, която разпалва вроденото любопитство на децата, подпомага тяхното холистично развитие и изгражда навиците им за учене чрез практически дейности с помощта на LEGO DUPLO тухлички. Основните ценности на програмата са откривателство и забавление.

Програмата включва едно въвеждащо занимание, десет тематични работилници и по желание – финално събитие, на което децата да споделят  резултатите от своите преживявания.  В нея тази година са включени една детска градина от Пловдив, една от Калофер, две градини от Варна, шест от Русе, както и пет от София.

В работата си екипите ще използват LEGO Education STEAM Парк, специални тематични комплекти FLL Discover “Супер Сили” / “Super Powered”, набор от готови материали за провеждане на тематичните игрови сесии, както и ръководство за учителя.

Миналогодишното пилотно издание на програмата в България беше на тема „CARGO CONNECT/Транспорт и доставки”. В него се включиха три детски градини от страната. В рамките на поредица от занимания децата обсъждаха, проектираха и изграждаха тематични модели, работейки в екипи и решавайки различни предизвикателства от реалния живот, например как да се пренасят, сортират и транспортират пратки по цял свят. Във финалните ситуации децата представиха своите проекти пред родители и учители.

Център за творческо обучение е официален партньор на LEGO Education в България. Центърът подкрепя учители и педагози да осъществят образователна трансформация чрез развиване на ключови компетенции, обучения за проектно базирано обучение, STEM иновативни практики, достъп до най-съвременното оборудване и други.