Новите тенденции в пътуванията

Chris Zahariev

Крис Захариев мобилна фотография

 

Туристическата индустрия в момента се намира в средата на дълбока метаморфоза. Има много смекчаващи фактори за това, но в основата са новите технологични решения. Туристическата платформа Luxury Discounts посочва няколко фактора, които трансформират начина, по който хората пътуват днес.

  1. Мобилни технологии

Мобилният телефон се превърна в екскурзовод, туристическа агенция, най-добрият локатор на ресторанти, карта и др. Той е в пътуващия по време на цялото пътуване. Затова и не случайно авиокомпании, хотели и агенции създават приложения, които да са в помощ на туристите, но и да ги изкушат с техни оферти.

  1. Добавена реалност

Това е тенденция, която показва всички възможности за пътуване, които един турист би искал. Факт е, че все повече компании го използват, за да покажат на потребителите кабина на круизен кораб или да ги транспортират за няколко секунди до Великата китайска стена.

  1. Интернет на нещата (IoT)

Интернет на нещата (IoT) обещава да внесе значителни актуализации в туристическата индустрия. Те включват интегриране на сензори, свързани към интернет, в предмети като автомобили, куфари, сгради и др.  Смята се, че Интернет на нещата „ще бъде основният трансформиращ фактор за персонализирането на клиентския опит през следващите няколко години“.

Например някои хотели от веригата на Virgin предлагат на своите клиенти приложение, което им позволява да взаимодействат с термостата на стаята или да контролират телевизора в стаята. Има и куфари, които имат устройства, които позволяват на потребителите да използват мобилните си телефони, за да следват къде е куфарът им по всяко време, за да избегнат изгубен багаж на летището или на други обществени места.

  1. Виртуални асистенти

Може би всички са чували за Siri и Alexa –  виртуалните асистенти, които отговарят на всички нужди: какво е времето днес, включване на радиото, подсещане за имейла.

Хотелите вече започват да заимстват и с помощта на тези виртуални асистенти, се стремят да дадат на своите клиенти специално изживяване. Това е отворената технология, която фирмите могат да използват и адаптират към своите нужди.

Светът се променя, пътуванията също, а изживяванията стават все по-различни. Защото технологиите го налагат.