Съвети за родители: Как естественото любопитство на децата да се превърне в любов към ученето

 

Никога в историята децата не са имали по-добри и разнообразни възможности да се учат, отколкото днес и същевременно никога те не са се сблъсквали с такива предизвикателства пред учебния процес. В дигиталния 21-ви век те са затрупани от информация, която обаче не винаги се превръща в полезни знания. Източниците са хиляди, а поводите за разконцентрация – дори повече. Достъпът до знание отдавна не е проблем, но организацията и задържането на вниманието върху определена тема се превръщат в новите предизвикателства пред ученето днес.

 

В тези условия се налага въпросът – как да решим този проблем интелигентно и да улесним процеса на обучение сред подрастващите, а и не само. Според международни експерти по образование, един от най-мощните инструменти за това е като заложим на естественото любопитство, при това – още в най-ранна детска възраст. То подтиква малчуганите към откривателство и търсене на отговори за всичко неизвестно. В същото време до настъпване на юношеството децата с лекота усвояват нови знания като чужди езици, дигитални умения и др.

 

Екипът на международната верига школи по програмиране Logiscool, която вече има пет школи в България, споделя мнението, че подготовката за различните предизвикателства на съвремието ни трябва да стартира още от ранно детство, когато естественото любопитство у децата е в своите върхови стойности.

 

“Вече сме установили, че нашите 6-18 годишни школници могат да овладеят всички области на дигиталната грамотност във вдъхновяваща среда, с млади инструктори и забавна, богата на успехи учебна програма. Курсовете, ателиетата и лагер-школите, които провеждаме, имат за цел именно да превърнат любопитството в полезни знания, които ще дадат на децата предимство за цял живот” – споделя Ива Янкова, съосновател на Logiscool Bulgaria.

 

Тя разкрива няколко практични съвета за стимулиране на естественото любопитство у децата и превръщането му в трайна любов към ученето през целия живот, които са застъпени в методиката на школите.

 

Не отлагайте отговора на детския въпрос

 

В натовареното ежедневие често се случва детето да ни зададе въпрос точно когато сме прекалено заети, уморени или ангажирани с нещо друго. Добра практика е обаче, ако го знаем, да предоставим на детето отговора веднага, защото е много вероятно по-късно или утре то вече да не се интересува от темата.

 

Експериментирайте заедно

 

Ако самите ние не можем да задоволим любопитството на малчугана, добра идея е да намерим отговора на въпроса, който го интересува заедно. Това може да стане като отидем до библиотеката, потърсим в интернет или направим експеримент у дома. Така детето не само ще прекара качествено време с родителя си, а и ще се научи по примера му как да изследва само неизвестните за него явления и факти.

 

Мислете на глас

 

Друг съвет за стимулиране на детското любопитство е да си задаваме въпроси сами и да обмисляме отговорите им на глас. По този начин децата също ще започнат да си задават въпроси и да разсъждават.

 

Задавайте отворени въпроси

 

Когато комуникирате с детето, задавайте отворени въпроси (как, защо, какво и т.н.), които ще го подтикнат да мисли по-задълбочено по поставената тема. Винаги използвайте подходящи за възрастта думи, които то може да разбере.

 

Оставете детето да играе

 

Чрез играта децата изследват света и развиват голяма част от своите знания и умения. Ето защо е важно да оставяме детето да експериментира със своите играчки, което ще развие любопитството му много по-добре.