AsRock Z370 Fatality предоставя много опции и отлично качество

AsRock Fatality Z370

AsRock Fatality

С навлизането на 8-ма генерация (Coffee Lake) процесори от Intel, се появиха на пазара и дъна с нов чипсет, но същият 1151 сокет.
AsRock е една от марките, която предлага вариация от дъна, поддържащи 8Gen. Intel чипове, и днес ще ви представя Asrock Z370 Fatality Gaming K6. За разлика от останалите компании, от марката предлагат една идея по-евтини дъна, включващи всички опции и екстри, като по-скъпите им аналози.

AsRock Fatality Z370
AsRock Fatality

Както вече споменах, дъното е предвидено за новата осма генерация процесори на Intel, като трябва да имате предвид, че те задължително изискват новият Z370 чипсет, макар да използват добре познатите 1151 сокети, няма да можете да ги включите към по-стари платформи. Fatality Gaming K6 идва в обичайна за геймърски продукт опаковка, с ярки червени цветове и подробно описание по кутията на предлаганите функции.

AsRock Fatality охлаждане и VRM
AsRock Fatality охлаждане и VRM

Външният вид на дъното е неутрален, като привес вземат тъмните тонове, което би било от полза на тези от вас, които нямат намерение да правят система с ярки цветове, а вместо това, разчитат на Stealth визия. Големите и солидни сиви радиатори са предвидени за охлаждане на волтажните модули и чипсета на дъното, а горните са свързани с heat pipe за по-добро разпределение на топлината. А ако все пак решите да използвате някакъв вид осветление за компютъра си, то Fatality Gaming K6 предлага RGB опция, като диодите се намират около металния охладител, частта на аудио картата и над всички портове, и можете да ги управлявате от софтуера на дъното. Освен това, то е оборудвано с изход за RGB лента, която да бъде синхронизирана с цветовете, зададени от програмата. Ако се чудите, каква лента да си вземете, продуктите на Gelid са добър и бюджетен избор.

AsRock Fatality - RGB
AsRock Fatality – RGB

Нека преминем и към по-техническата част, тъй като тя е по-важна, отколкото RGB осветлението, което така или иначе не подобрява производителността на компютъра ви. 😀
Едно от най-важните неща при съвременните дъна е да разполагат с добре направени PCI-е слотове, които да могат да издържат теглото на големите видео карти, каквито са почти всички от 10 серия на Nvidia, RX серията на AMD, както и Vega. Fatality Gaming K6 предлага общо 4 PCI-e слота, като 3 от тях са пълноразмерни и са подкрепени от стоманена шина, за да не бъдат откъртени от дънната платка. Разбира се, самото дънно поддържа както SLI, така и Crossfire опцията на AMD, като разстоянието между първи и втори PCI-E слот е стандартно и почти всеки bridge между картите би свършил работа, въпреки, че има включен един в комплекта.

AsRock Fatality Z370 - слотове
AsRock Fatality Z370 – слотове

Както повечето нови дъна, така и при това има два M.2 слота за SSD дискове, а самото дъно предлага и опция за използване на новите кеш памети на Intel – Optane. Ако решите да не използвате M.2 дискове, няма проблем, тъй като имате на разположение още 8 SATA порта, към които да свържете устройствата си.
Говорейки за скорости и пренос на данни, трябва да спомена, че дъното разполага с Thunderbolt конектор, като можете да изведете връзка към предната част на кутията ви, ако тя предлага тази опция. Един от вариантите, който има такъв порт е Dark Base 700 от BeQuiet! Освен това, Fatality Gaming K6 предлага USB 3.1 стандарт, като са съчетани USB – A портове и новите USB Type-C. Чрез тях ще имате възможност да много бърз пренос на данни до 10 Gbps.

AsRock Fatality Z370 - SATA портове
AsRock Fatality Z370 – SATA портове

Fatality Gaming K6 предлага и възможност за свързване на 4 платки DDR4 памет, като максималният общ капацитет е 64 GB, което е стандартно за дъна от този тип. Разликата тук обаче идва от технологията Hyper DDR4, която са вградили от AsRock. Тя предлага подобрен дизайн на лентова система за маршрутизиране вместо микро-лента за маршрутизация, което подобрява електрическите свойства и ефективност на дънната платка.  За скоростта на паметта можете да разчитате на втора генерация XMP, който позволява овърклок или повишаване на скоростта на работа на оперативната памет. Максимално допустимото при това дъно е 4333 Mhz при овърклок, а за сравнение искам да дам, че масовата RAM памет работи на 2133 Mhz или 2400 Mhz, тоест ако искате 4333+, трябва да имате RAM, която също да поддържа тази работна честота.

AsRock Fatality Z370 - RAM слотове и рестарт бутон
AsRock Fatality Z370 – RAM слотове и рестарт бутон

Както вече споменах по-горе, дънна платка използва 1151 сокет за процесори на Intel и чипсет Z370, които са предвидени за работа с новите процесори от осма генерация. Разликата при тях в сравнение с по-старите Kaby Lake и Skylake не е толкова в архитектурата, която е почти същата, а в добавените ядра и нишки в i5 и i7. Трябва да имате предвид, че тези процесори поддържат до 16 PCI-E линии, което означава, че е удачно по слотовете по-долу да има включена само една видео карта, която да използва пълния капацитет на свързаност.

AsRock Fatality Z370 - сокет 1151
AsRock Fatality Z370 – сокет 1151

Тъй като голяма част от хората, които купуват такива дънa обичат да контролират настройките на BIOS, често се случва необратимият край на действията, в който дъното просто спира да работи, заради развален BIOS. Тук проблем не би трябвало да имате, тъй като от AsRock са поставили втори, backup  чип, който да се активира, ако първият откаже. По този начин няма да се наложи да смените цялото дъно, а просто ще трябва да внимавате повече при следващи настройки.

AsRock Fatality Z370 - дънна платка
AsRock Fatality Z370 – дънна платка

Друг позитив на дъното е, че от гледна точна на охлаждането можете да се възползвате от вградените портове за включване на вентилатори към системата ви, които по-късно ще можете да контролирате от софтуера, който можете да изтеглите от сайта на AsRock. Ако все пак решите да използвате RGB охлаждане, мога да ви препоръчам да погледнете вентилаторите на Xigmatek, които за цената си са повече от перфектни. Единствената подробност за тях е, че трябва да използвате вградения в дъното контролер на осветлението. В случай, че искате да използвате водно охлаждане, това не е проблем, тъй като дъното предлага конектор за водна помпа, като по този начин, то ще контролира скоростта й в зависимост от натоварването на процесора.

AsRock Fatality Z370 - вход за помпа
AsRock Fatality Z370 – вход за помпа

Портовете също са в изобилие тук, като имате на разположение 6 USB порта, един от тях Type-C, DVI, VGA, HDMI портове за видео връзка и два Intel, гигабитови лан порта за интернет конекция. Те предоставят голяма скорост на свързаност, като при използване на пълния им капацитет можете да използвате външен storage, без да имате забавяне в трансвера на данни. Освен тях, имате и 7.1 канална аудио карта, като портовете й са изнесени под USB и LAN.

AsRock Fatality Z370 - портове
AsRock Fatality Z370 – портове

Освен добра свързаност, дъното предлага и добра вградена аудио карта, като тази е дело на Creative. Марката е емблема в аудио картите при компютрите, а тази в Fatality Gaming K6 предлага 3D sound функция, но за жалост не виждам Dolby Support. За да бъде още по-изчистен звука, тя е „напечатана“ на отделна част от дъното, която няма връзка с другите компоненти, за да се избегнат смущенията в сигнала и да се гарантира качествен звук.

AsRock Fatality Z370 - аудио карта
AsRock Fatality Z370 – аудио карта

Като заключение мога да кажа, че това дъно е перфектен избор за хората, които искат стабилна работа на машината си, включвайки в конфигурацията новите процесори на Intel от 8-ма генерация. Разнообразието от портове предоставя удобство, когато искате да включите различна периферия, от която не винаги остава място дори за една флашка. Възможността за стабилен овърклок на системата също е голям плюс, въпреки, че можете да повредите хардуера си, ако не внимавате.
Единственият минус на дъното, който ми прави впечатление е, че очаквах да видя повече слотове за системни вентилатори и повече хедъри за RGB осветление, тъй като някои хора предпочитат да използват между 2 и 4 вентилатора, с цветно осветление.

Цената към днешна дата (20.03.18г.) е около 370 лева и може да бъде намерено в повечето магазини за хардуер.
Финалното заключение ще оставя на вас!