Diablo Immortal – тоалетна игра или нещо повече?

Ето, че след дългото чакане (не очакване), Blizzard пуснаха Diablo Immortal за смартфони, таблети, а също така можете да я изтеглите на вашия лаптоп или компютър.

Diablo Immortal

Diablo Immortal

Ето, че след дългото чакане (не очакване), Blizzard пуснаха Diablo Immortal за смартфони, таблети, а също така можете да я изтеглите на вашия лаптоп или компютър.

Кутии, камъни, пари…

В стила на останалите безплатни игри, които виждаме, Diablo Immortal също разчита на lootbox система, както и предмети за подобряване на екипировката на героя ви, които струват скъпо в играта и са сравнително трудно за направа.

Това обаче може да бъде „заобиколено“, като си платите за необходимите материали, с които да създадете съответните камъни, които да подобрят дрехите на героя и да ви дадат предимство по време на игра.
Не за пръв път виждаме възмущение у играчите именно от този тип система и е разбираемо, защото това би направило играта т.нар. pay-to-win или „Плати си, за да спечелиш“.

Хубавото в lootbox системата е, че имате ежедневни награди, които се падат на случаен принцип и може да съдържат както елементи за изработка на легендарни камъни, така и визуални подобрения за героя.

Механика на играта


Цялата търговия в играта става посредством вътрешна валута, която можете да закупите в магазина на Diablo Immortal, а с тази валута да се сдобиете с нужните „съставки“.

Механиките на играта са на добро ниво, като имам предвид, че управлението и бойните системи са адекватни и до момента не съм срещнал бъгове и проблеми.


Необходимо ви е да притежавате телефон над ниския клас, за да се насладите на графиките, които според мен са приятни и контрастни, а светлинните ефекти допълват цялостното преживяване.
Интересното е, че от Blizzard са помислили за хората с контролер и Diablo Immortal предлага подобен тип управление, ако не ви се занимава да използвате touch системата.

Механиките при компютър са малко по-различни като управлението не е толкова прецизно, колкото през смартфон, защото ако мишката бъде поставена върху някой моб, вие не можете да преместите героя, а той остава на място и започва да стреля в тази посока. Нека имаме предвид, че играта за компютър е все още в BETA версия, която предполагам, че ще претърпи подобрение в бъдеще.

Герои, магии, предмети

В новата мобилна игра не виждаме класическите герои, които видяхме в Diablo II, а по-скоро тези от Diablo III. Това не трябва да ви отчайва, тъй като тук имате по-голямо разнообразие и избор от герои, както и начини за тяхното развитие.


Всеки герой има „дърво с магии“, които постепенно се отключват, с напредването на level-а, а възможността за използването им е ограничена до 4 едновременно и една главна. В зависимост от вашите предпочитания можете да сменяте магиите неограничено, а играта ще ви предостави и информация за класически „билдове“, по които можете да се водите, ако искате да развиете героя си в дадена насока.

Предметите са главна опора на вашия герой и ще е нужно да се екипирате с колкото може по-добри такива. Имате огромно разнообразие от предмети, както и възможност за подобряването им чрез поставяне на магически камъни и повишаване на нивото на самия предмет. Това, разбира се, коства ресурси, които освен, че можете да закупите, можете да намерите и при така наречените Rifts, които на практика представляват малък dungeon, където трябва да победите определен boss, за да спечелите награда.


Магическите камъни са два вида – обикновени и легендарни, като при всяко положение ще искате да изберете легендарни, за да можете да се възползвате от допълнителните им свойства, които от своя страна ще доведат до подобрение на вашия герой.

Един съвет от мен – Не разрушавайте предметите в stash-а ви, а отидете при ковач и ги разглобете на „съставни части“, които после ще ви потрябват за подобряване на вече екипираните дрехи и оръжия.

Очаквания и заключение

Няма да ви излъжа като кажа, че очакванията ми към играта бяха нулеви… даже по-ниски от нулеви. Предполагах, че това ще е поредната мобилна тъпотия, която ще пробвам за точно 5 минути и ще деинсталирам от телефона си, но се оказах в грешка.


Diablo Immortal успява да задържи вниманието на човек с всевъзможни разнообразни действия – от това да ви води по куест линията, до това да ходите по dungeons и raids, в които да намирате все по-добри и интересни предмети, камъни и руни.
Разбира се, има и една линия, която като се пресече нещата стават досадни, а тя е тази на покупката на предмети с истински пари. Е, аз нямам намерение да плащам за предмети и мисля да играя, докато играта сама ми позволи да развивам герой без Pay-to-win микротранзакции.

Механиките ми допадат, героите също и като цяло мисля, че Diablo Immortal има много голям потенциал за развитие с expansions, сезонни предложения и нови герои, но дали това ще се случи – тепърва предстои да разберем.