Foxconn иска да намали цените на RED камерите

RED камера

RED камера

По-рано днес стана ясно, че Foxconn, един от най-големите производители на чипове, е в процес на водене на преговори с производителя на хай-енд камери RED.

Идеята за тази колаборация е, 8К камерите да станат достъпни за повече хора.
Ако искате да закупите актуалният модел – RED Weapon 8K, ще се наложи да си приготвите около 30 000 долара само за тялото. В тази сума не се включват батерия, обектив, SSD и каквито и да са аксесоари. Също така, ако желаете да обработвате клипове, заснети с камерата, е добре да имате мощен компютър.

RED камера
RED камера

Разбира се, тази камера не е за всеки и най-много приложения намира в професионалната видеография и кинематография. С такива камери снимат едни от най-добрите YouTube tech влогъри – MKBHD, Linus Media Group, Dave Lee, Austin Evans.

Ако се чудите, защо клиповете им са в резолюция 4К, отговорът е ясен. Всяка една тяхна продукция бива заснета в 8К и свалена до 4К по време на обработката. Това дава възможност да видите по-наситени цветове, повече детайли и по-добро качество на картината. Също така за да гледате кадри, заснети в 8К резолюция е нужно да имате и монитор, който да ги възпроизведе, а те все още са рядкост.

Въпреки, че се очаква намаление на цената, няма как, този клас камери, да навлязат на масовия пазар.
Очакваната сума, която ще трябва да се заплати за евентуален нов модел е около 10 000 долара.

RED камера
RED камера

Цената при RED не идва от материалите, които се използват за изработката, а от технологията, която е внедрена в камерата. Една от най-големите особености е, че тя може да обработва и записва реални цветове, което е ключов фактор в кинематографията.

Дали това партньорство ще се случи, предстои да разберем. Все още не се знае, дали от RED ще бъдат съгласни да изработват нови камери с по-ниска цена, тъй като те обслужват специфичен и тесен сегмент от пазара.