Какъв хардуер ще ви е нужен за Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077

По последни данни Cyberpunk 2077 ще бъде официално пуснат на 19-ти ноември, след като датата за представяне бе променяна 3 пъти и се надяваме този път наистина играта да бъде представена без повече отлагания. Тук се появява и въпросът за системните изисквания и най-вече какви хардуерни компоненти ще са ви необходими за да можете пълноценно да се насладите не само на визуалните аспекти на играта, но и на плавен геймплей.

От CDPR (CD Projekt Red) все още не са съобщили нищо конкретно, но се предполага, че Cyberpunk 2077 ще поддържа ray tracing и DLSS 2.0, което означава, че ако искате пълноценно изживяване, ще ви е необходима видео карта от серията GeForce RTX на Nvidia. Cyberpunk също ще изисква DirectX 12, което основно означава, че ще бъде насочена към потребителите на Windows 10 (макар че неотдавна Windows 7 също получи ъпдейт за поддръжка на DX12, и дали това е достатъчно за стартирането на играта, тепърва ще предстои да разберем).

Въпреки, че за момента няма точно информация какви ще са спецификациите, колегите от Tomshardware са изготвили един предполагаем списък за компонентите на база информацията, която имаме до момента за играта.

Когато говорим за CDPR, веднага се сещаме за The Witcher 3: Wild Hunt, не само заради визуалните аспекти или завладяващата история, но и заради факта, че след излизането си създаваше някои проблеми на потребителите, особено ако искахте да подкарате играта на високи настройки.

Дори сега, пет години по-късно, играта продължава да бъде предел за способностите на вашият компютър. Например ако желаете да играете The Witcher 3 в 4K при максимални настройки и конфигурация с RTX 2080 Ti и Core i9-9900K, може да очаквате около 70 кадъра в секунда и това не е къде да е, а в местността Novigrad, което е „страхотно“ като имаме предвид факта, че това е петгодишна игра.

Само за сравнение GTX 980 Ti в SLI при същите настройки изкарва около 40 кадъра в секунда. С други думи, не бихте искали да икономисвате от хардуера си, ако очакванията са ви да играете Cyberpunk 2077 при максимални настройки.

И така нека сега преминем към системните изисквания.

Препоръчителни системни изисквания:

 • Core i7-10700K (8-core/16-thread)
 • NZXT Kraken X63
 • Asus TUF Gaming Z490-Plus
 • Team T-Force Vulcan Z 2x16GB DDR4-3200
 • Adata XPG Gammix S5 1TB M.2 NVMe SSD
 • MSI GeForce RTX 2080 Super Ventus XS OC
 • Phanteks Eclipse P400A
 • Thermaltake Toughpower TPD-0750M 750W Gold

Грубо казано цената за тази конфигурация е приблизително 2000 долара, което може да е малко „скъпичко“ само за да играете Cyberpunk 2077.  Хубавото в случая обаче е, че с такава конфигурация не бихте имали проблем да подкарате и най-новите игри при високи настройки в близките няколко години.

Ако все пак цената на този „сетъп“ надхвърля (значително) вашият бюджет, то хвърлете едно око и на другия „сетъп“, който също би трябвало да може да ви осигури плавен геймплей, макар и при по-ниски настройки на графиката.

Минимални системни изисквания:

 • Ryzen 5 3600 (6-core/12-thread)
 • ASRock B550 Phantom Gaming 4/ac
 • Skill Aegis 2x8GB DDR4-3200
 • Adata XPG Gammix S5 512GB M.2 NVMe SSD
 • MSI GeForce RTX 2060 Ventus XS OC
 • Corsair Carbide 175R
 • Corsair CV 650W Bronze

Производителността на тази конфигурация е с около 35% по-слаба от предишната, но за сметка на това цената е наполовина по-ниска и самият компютър ще излезе по-близо до 900 долара. С такъв „сетъп“ очакванията са да може да подкарате играта при високи графични настройки на резолюция 1080 пиксела и в същото време да може да поддържа около 60 кадъра в секунда, което би трябвало да бъде достатъчно за плавен геймплей и пълноценно изживяване.

Ако ray tracing не ви е по-вкуса, може дори да смените видео картата с RX5600XT на AMD, която ще може да достави подобна  производителност за по-ниска цена.

Разбира се ако вече имате, приличен компютър, не е нужно да купувате нова конфигурация. Основното, което трябва да вземете под внимание е вашата графична карта.

Ако сте склонни да използвате по-ниски графични настройки и по-ниска разделителна способност или ако нямате нищо против да играете с 30 кадъра в секунда, то е много вероятно играта да работи плавно на какъвто и да е хардуер, с който разполага вашият текущ игрален компютър. Разбира се това е при условие, че разполагате минимум с GTX 1060 или RX 570 или по-добра видео карта.

Разбира се бихме искали да отбележим, че това са само прогнозни конфигурации и реалната оптимизация на играта ще можем да проверим едва щом играта бъде пусната на 19-ти ноември.