Защитете данните си с Kingston IronKey D300

Kingston IronKey D300 - ревю

Kingston IronKey D300 - ревю

През последните няколко години дигитализацията става все по-осезаема, но с нея зачестяват и посегателствата над данни, съхранявани във всякакви електронни варианти.
Все по-често се случва да чуем, че някоя облачна услуга е била компроментирана и е изтекла чувствителна информация на потребители и фирми.

Защита на вашите данни

С всеки вид информация, било то лична или фирмена, трябва да се оперира много внимателно, особено когато се наложи да бъде прехвърляна от един носител на друг, а в този момент идват на помощ криптираните флашки и дискове.

Kingston IronKey D300 е преносима памет, чиято цел е да запази цялостта на данните ви и те да останат непокътнати.
Интересното при този продукт е, че той разполага с хардуерно и софтуерно криптиране и може да бъде достъпен само с въвеждане на парола. За да бъде по-сигурна по време на употреба, флашката не оставя „следи“ на устройството, на което се използва. В момента, в който бъде изключена от USB порта, всяка информация, че тя е била в компютъра изчезва и данните остават непроследими.

Крипто стандартът ѝ е FIPS 140-2, който е създаден спрямо изискванията на Американското правителство, тъй като те самите го използват. Тук има една подробност и тя е, че този стандарт е разделен на нива (Levels), а IronKey D300 е с ниво на защита Level 3. При това ниво (Level 3), устройството засича, когато някой пробва да влезе в него, без да има необходимите права и пароли за логин. Една от бариерите е, че при 10 въведени грешни пароли, флашката се форматира на „ниско ниво“, за да се избегне изтичане на информация.
Oсвен софтуерното подсигуряване, продуктът има и хардуерно. Също така, IronKey D300 разполага със здрав корпус, като цялото тяло е изработено от цинк и е устойчиво на удари, вода и прах.

Технически характеристики

Интерфейс: USB 3.1 Gen 1
Капацитет: 16 GB (други възможни варианти: 4GB, 8GB, 16GB, 32GB, 64GB, 128GB)
Скорост според производителия: 165MB/s при четене, 22MB/s при запис
Криптиране: FIPS 140-2 Level 3, 256-bit AES  хардуер-базирано криптиране

Инсталиране на IronKey D300

За да започнете работа с флашката не се изисква много. Единствено трябва да я поставите в USB порта на компютъра и да стартирате инсталатора, тъй като тя няма да се отвори автоматично като при всички останали.
От там трябва да изберете парола, която да съдържа специални символи, както и малки и големи букви. Също така можете да въведете и фраза за подсещане.

След това, при всяко поставяне на флашката ще трябва да въвеждате паролата, която сте задали за защита. Ако обаче объркате паролата 10 пъти, данните ви ще бъдат изтрити и няма да можете да ги достъпите по никакъв начин, защото това е една от защитните функции на D300.

Тестове

Тестът които виждате тук е направен с програмата CrystalDisk Mark и от него можете да придобиете представа за скоростите на IronKey D300.

Kingstron IronKey D300 тест
Kingstron IronKey D300 тест

За сравнение, от изображението по-долу, можете да видите тест на обикновена USB 3.0 флашка – Kingston DataTraveler 100G3.

Флашка Kingston
Флашка Kingston

Като заключение можем да каже, че такъв тип флашка е много удобен и сигурен избор за корпоративните потребители, а и за тези, които често оперират с чувствителна информация.
Единственото нещо, което трябва да имате предвид е цената на устройството, тъй като сигурността на 16 GB капацитет би ви струвал около 300 лева, но в допълнение получавате и 5 години гаранция.