Стилен и практичен монитор от Philips

philips moda review

Philips Moda 27"

Здравейте!
От известно време наблюдавам мониторите на Philips и днес ще ви представя още един екземпляр, като този път се набляга на визията и нашумялото напоследък RGB.
Моделът, който ще разгледам е Philips Moda Pulse AmbiGlow base.
Нека започнем с външния вид, тъй като в този случай той е водещ.

Philips Moda 27"
Philips Moda 27″

Мониторът е с големина на екрана 27 инча и разделителна способност 1920х1080, а рамките са завидно малки. Идеята при повечето нови монитори е да се намали размера на страничните рамки с цел постигане на по-добра визия, точно като при смартфоните през 2017 година. Другото предимство на тънките рамки е, че ако решите да използвате няколко екрана едновременно се елиминира голямата „празнина“ между двата монитора. В дясната част на монитора, под рамката се намират и всички бутони, с които можете да правите настройки както на екрана, така и на стойката, която предлага различни режими на светене.

Philips Moda бутони
Philips Moda бутони

В задната част на монитора са разположени всички портове, като има включени два HDMI порта, D-SUB, порт за слушалки и захранващият порт. Един от HDMI портовете е MHL, което означава, че можете да свържете вашия смартфон към монитора с цел по-лесна работа. Тук имам една забележка и тя е, че липсва Display port, кой


то би трябвало да е наличен при монитор от този ценови клас.

Philips Moda портове
Philips Moda портове
Philips Moda портове
Philips Moda портове

Чарът на този монитор обаче се крие в неговият дизайн и най-вече AmbiGlow. Както вече споменах, тук имаме напълно функционираща RGB стойка от серията AmbiGlow, която придава неповторим чар на монитора. Посредством тъч технология можете да променяте цветовете и цветовата гама, както и режимите на светене, спрямо вашите предпочитания. Лично на мен ми харесва преливането от една гама в друга. 🙂

AmbiGlow меню
AmbiGlow меню

За разлика от предния монитор на Philips, който ви показах, този няма възможност за регулиране на височината, каквато бих искал да видя, ако направят ъпгрейд на модела в бъдеще.
Цялостната визия е симпатична, но трябва да имате предвид, че стойката е доста обемиста и трябва да помислите за мястото, където ще бъде поставен монитора.
Нека преминем към техническите характеристики и личните ми впечатления от употребата му.
Както вече споменах, големината на екрана е 27 инча, които на мен са ми много удобни при работа, тъй като имам доста повече „площ“. Панелът е AH-IPS, като осигурява широки зрителни ъгли – 178 градуса в комбинация с наситени и ярки цветове и W-LED подсветка. Както при повечето съвременни монитори, така и тук се наблюдава наличието на Flicker Free технологията за намаляване на трептенето на светлината с цел по-малко натоварване на очите при продължителна употреба, което е хубаво да търсите, когато купувате монитор, особено за работа. Контрастът е 1000:1, а динамичният контраст е 20 000 000:1.
Мониторът предлага и функция за подобравяне на картината – Smart Image, която аз бих пропуснал, тъй като такъв тип корекции променят естествените цветове и биха довели до заблуда при работа с цветови схеми, но за обикновена употреба е супер.
В рамките на около месец тествах монитора лично и намерих както позитиви, така и негативи. Нека започнем с позитивите!
27 инчовият екран е страхотен за работа, тъй като малките монитори ме натоварват доста и предпочитам да са над 24 инча. Също така при обработка на видеа имам доста повече място за различните панели на програмите, с които работя и това е голям плюс. Цветовете са сравнително добри, но за жалост не успях да намеря информация за тест със спектрометър и не мога да кажа, какъв процент от RGB цветовата гама покрива. Друго нещо, което ми хареса е менюто. То е изключително адекватно направено и мисля, че всеки потребител би се справил с него, без значение дали има опит с такава техника, или не. Дизайнът е приятен, а стойката е интересно допълнение, ако успеете да свикнете с нея.

Philips Moda меню
Philips Moda меню

Негативите, които намерих не е задължително да засягат всички, тъй като различните хора имат различни предпочитания.
Първо искам да започна с липсата на Display port, но както казах, това е лично предпочитание. На второ място е стойката. Колкото ми харесва, толкова и не ми харесва. Причината за това е, че е доста обемиста и мисля, че при по-ограничено пространство е неудобна. Говорейки за стойката, също бих искал да видя и механизъм за повдигане нагоре-надолу, тъй като хората работят на различна височина и това би било много полезно.
Цялостно съм доволен от монитора, тъй като цветовете са добри, дизайнът е приятен и менюто е елементарно. Големината на екрана (27″) е перфектна за мен и мисля, че би била перфектна и за повечето потребители. Ако екранът е по-голям, резолюцията също би било добре да е по-голяма, тъй като иначе ще се виждат пикселите и картината няма да е кристална. Поиграх си доста със стойката, като най-много ми хареса функцията на преливащи се цветове, но така и не успях да свикна с нея. Лично аз препоръчвам този монитор на хора, които имат повече място на бюрото или на такива, които стоят далеч от монитора.
Дали покупката си заслужава, ще оставя на вас да прецените, тъй като такъв тип дизайн е рядко срещан и всеки сам би решил дали му харева, или не. 🙂