Wi-Fi покритие в офис или вкъщи с TENDA

Аксес пойнт Tenda i24

Аксес пойнт Tenda i24

Проблемът с Wi-Fi покритието е нещо, с което се сблъскват все повече и повече хора, от офиси до дома. 
Разбира се, решение имаме в лицето на MESH системи или на силни AccessPoint устройства, каквото ще ви представя днес. 

Tenda i24 представлява аксес пойнт устройство, което ще ви помогне в разпръсването на Wi-Fi сигнала, както и с управлението на мрежата, давайки ви възможност за пълна конфигурация на всяка една опция.

Външен вид

Tenda i24 AC1200 Wave 2 Gigabit Access Point е с типичен външен вид за Access Point устройства, като белият му цвят би паснал на повечето интериори, а при монтаж на таван или над окачен таван, надали изобщо ще му обърнете внимание. Това, което също бих изтъкнал като плюс е, че индикаторната светлина е толкова приглушена, че няма да се набива на очи по никакъв начин.

Окомплектовка и първи стъпки

Ще започна с това, че устройството е лесно за монтаж, като всичко необходимо е предоставено в комплекта – монтажни елементи и планка за захващане, а това означава, че можете да го поставите както на стена, така и на тавана, с цел по-прикрит вид. Нещо, което ще отчета като минус е, че в кутията няма предоставен LAN кабел, който ви е необходим за първоначалната конфигурация на i24. 
За да настроите AP е необходимо да го свържете с LAN кабел към вашия компютър/ лаптоп и да го включите в ел.мрежа с предоставения адаптер. След това достъпвате контролният панел на i24, от браузъра, който ползвате и започвате инициализацията. 
Имате предоставена опция за контрол както на 2,4 GHz мрежа, така и на 5GHz, които по подразбиране са отворени и е удачно да поставите парола и на двете по отделно. Това става лесно, а ако се затрудните, хвърлете едно око на упътването, идващо в комплекта. 

Освен настройките за сигурност на мрежите, можете да зададете максимален брой потребители, часове на активност, достъп на устройства само по MAC адрес, както и настройка на силата на сигнала и канал на излъчване. 

Както повечето устройства от подобен тил (Access Point), така и Tenda i24 има възможност за автоматично анализиране на честотите на предаване, динамична смяна на канали и контрол на скоростта с цел запазване на интернет връзката и осигуряването на безпроблемна такава, без лаг и пропадания на сигнала. 

За хората, които ще ползват i24 за офис решение е нужно да спомена, че максималният брой на свързани потребители е 100, а покритието според производителя е до 300 кв.м.

Резултати и очаквания

В случая тествах Tenda i24 в къща с частично отворен обем и много стай, които са изолирани, а стените са пълни с арматура, която екранира и нарушава сигнала, буквално стаите са като Фарадеев кафез. Това, което мога да кажа в началото е, че до момента съм изпробвал три различни рутера във въпросната сграда като успехите са били частични, а именно едва предават 3-5 мегабита, при входящи 300. Това разбира се е изпробвано както на 2,4 GHz мрежа, така и на 5GHz  и резултатите са сходни. 
След първоначалната инсталация на аксес пойнта избрах да е AP и клиент едновременно, като това даде възможност той да приема Wi-Fi и да предава едновремено, без нуждата да бъде свързан с LAN кабел, поради особеността на местоположението му. При този сценарии резултатите бяха обещаващи и при двата банда на мрежата, като при 5GHz успях да получа около 60 Mbps скорост на изтегляне и около 40 на качване, което бих казал, че е значително подобрение спрямо останалите рутери, които съм тествал там. 

При по-дългият банд скоростите са подобни, а обхватът е още по-добър, заради дължината на вълната, тъй като 2,4GHz честотна вълнa успява по-лесно да преодолее препядствия по пътя си, в случая стените и арматурата в тях. 
Най-добрият вариант е, ако ще ползвате i24 за офис с отворена площ, тъй като там липсата на стени ще намали смущенията и затихванията на сигнала, позволявайки ви да се свържете към по-високоскоростната 5GHz мрежа. 

Наличието на MU-MIMO (Multi-user, multiple-input, multiple-output technology) дава възможност на устройството да комуникира с няколко потребителя едновременно, което значително скъсява времето на изчакване за всяко устройство, изпратило заявка.
Интересно е, че виждаме и опция за изолиране на клиентите, което ще рече, че можете да настроите една от двете мрежи да не позволява комуникаця между клиентите, които са свързани в нея, за по-голяма сигурност.

Заключение

Това, което мога да кажа като заключение е, че за цената от около 130 лв., Tenda i24 ще ви предостави добра свързаност както в офис, така и в къща или апартамент, дори с по-дебели и армирани стени, без драстични загуби на силата на сигнала. Също така съм сигурен, че много хора ще намерят за добре дошли функциите за автоматично сканиране на ефира и приоритизирането на честоти с по-малко замърсяване, както и автоматичното им превключване. Също така намирам за плюс възможостта да ползвам i24 както като AP, така и като клиент, което ми дава свободата да не „опъвам“ кабели из къщата или партамента, а направо да взема сигнал от вече инсталиран рутер. Трябва да поясня, че тази опция ще намали скоростта на интернет, която ще получите, тъй като директната LAN връзка би ви предоставила свързаност до 1Gbps, което е максималният лимит на LAN порта. 

Като оценка мога да дам следното:
10/10 за външен вид
7/10 софтуерна настройка
8/10 обхват в „екранирана“ среда