Лесна настройка и добър обхват – Tenda TX2 Pro

Ревю на рутер Tenda TX2 Pro

Ревю на рутер Tenda TX2 Pro

Рутерите на марката Tenda присъстват в мрежите ми от доста време, а наскоро в офис средата ми попадна и новият модел TX2 Pro, който предлага Wi-Fi 6 .

Дизайн

Този модел е направен изцяло от черна пластмаса, която изглежда достатъчно качествена, че да издържи дълъг период от време, а петте му антени определено привличат внимание, когато е оставен на видима повърхност.
Разбира се, тези пет антени са необходими за по-добър и силен сигнал, дори и в съседните помещения.

795795


Това, което ми харесва при този модел е, че имаме един единствен диод (светлинка) в горната част, която дори можете много лесно да изключите от приложението с настройки на Tenda.

Настройка

Настройката на TX2 Pro е повече от елементарна като аз я направих през мобилното приложение на Tenda, през което с няколко клика ще имате работещ и настроен рутер.

Портове

Количеството портове на рутерите забелязвам, че намалява все повече при по-бюджетните модели, както е и тук – имаме на разположение 4 LAN порта, позволяващи гигабитова свързаност, като един от тях е WAN, тоест в него включвате входящия кабел, ако използвате рутера като самостоятелно устройство, а не Access Point.

Лично на мен 3 порта ми идват малко, тъй като дори в офиса имам доста устройства, които предпочитам да свържа посредством кабел, но явно трябва да прибегна до суич.

Хубаво е да знаете, че можете да контролирате тези портове през приложението, като на всяко свързано устройство можете да зададете лимит на скоростите и да го групирате.

Wi-Fi свързаност

Wi-Fi свързаността на този рутер е една от силните му страни, тъй като идва с по-новите Wi-Fi6 стандарти, позволяващи свързаност с много високи скорости на пренос на данни.
В случаят имаме два банда, които могат да бъдат обединени и рутерът да контролира на коя честота да пусне даденото устройство спрямо местоположението му и силата на свързаност:
5GHz: Up to 1201Mbps
2.4GHz: Up to 300Mbps


Тук отново ще напомня, че 2,4GHz има много по-голяма дължина на вълната, което позволява преминаването на сигнала през повече обекти, стени, врати и тн, тоест е добре да използвате 2,4GHz, когато искате да имате обхват в съседното на рутера помещение.
За сметка на дължината на вълната обаче 5GHz ще ви позволи много по-високи скорости на свързаност между устройствата ви и самия рутер, което я прави предпочитана при стрийминг от лаптоп/смартфон към телевизор. Това ще ви даде възможността да гледате 4К съдържание без насичане.


Настройките и за двете честоти могат да бъдат контролирани отново от браузъра ви и/или мобилното приложение на Tenda, което работи както с iOS, така и с Android.

Една от опциите, която вече се смята за стандартна е Guest мрежата, която тук работи и на двете честоти, а отделно можете да зададете часове на активност, лимит на скоростите и валидност на самите мрежи.

Настройки

Както вече споменах, всичко може да бъде достъпено от мобилното приложение, което дава възможност и на най-малко запознатите с този тип технологии хора да се справят с първоначалното пускане на TX2 Pro.
В рамките на няколко стъпки, в които трябва да изберете как рутерът да получи IP адрес, да зададете парола на Wi-Fi мрежите, както и на самото устройство ще имате домашна/ офис свързаност.

За по-напредналите потребители ще оставя няколко снимки, в които можете да видите наличните настройки като VPN, резервиране на адреси, DNS настройки, както и мапинг на портове.

Моят опит с Tenda TX2 Pro

Банално е, знам, но настройката наистина стана за по-малко от две минути от момента на включване в електрическата мрежа, а това е нещо, което на мен ми допада – не обичам да губя много време в елементарни действия и задачи.

Обхватът на TX2 Pro е повече от това, което очаквах. Имах предположение, че ще имам сигнал в съседната стая (обща площ около 30 квадрата), но се оказа, че при 2,4 GHz свързаност успях да получа около 1/2 от скоростта, която по принцип имам, но на много по-голямо разстояние от самия рутер (3 стаи). Това дава възможност да осигурите сигнал в цялото жилище (стига да е до 60 кв.м.), но трябва да имате предвид, че ако има много арматура в стените то екранирането ще е много голямо и може да има загуба на сигнал, без значение от честотата.

Друг елемент, който ми харесва е, че през приложението мога да видя кои устройства са включени в рутера и при ситуация на откриване на непознато такова, просто мога да го „изгоня“ от мрежата.

Линк към Tenda TX2 Pro ще намерите тук: https://ardes.bg/product/tenda-tx2-pro-tx2-pro-343405