World Wide Web навърши 31 години

World wide web

World wide web

Днес се навършват 31 години от създаването на глобалната мрежа world wide web. Отворената технология, която е в основата на всички уебсайтове и приложения, които използваме в ежедневието си.

Създадената през далечната 1989 година, от сър Тим Бърнърс – Лий, уеб технология се разпространява изключително бързо по целия свят. Тогава проектът има за цел да подпомогне работата на научните среди, но историята показва колко бързо и добре се развива тя във всички сфери.

В основата на world wide web е отворената архитектура от уеб страници и хипервръзки, както и технологиите като HTML (HyperText Markup Language), JavaScript и PHP, които са тясно свързани с философията на отворения код. Уеб страниците могат да съдържат текст, изображения, видео и разнообразно друго съдържание. Тези отворени стандарти са достъпни за всички и всеки браузър може да отвори всяка страница, независимо къде по света е хоствана тя. 

„Именно този отворен модел е причина за бързото развитие на интернет, което днес обхваща целия свят и е променило живота на милиарди хора. Ако всичко това не се беше случило, най-вероятно интернет щепе да е много по-затворена и ограничена в развитието си мрежа, в която нямаше да имаме възможност с такава лекота да създаваме собствени сайтове и да представяме толкова лесно своите идеи, продукти, услуги и послания пред целия свят.“ – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър в българската хостинг компания СуперХостинг.БГ.