Алтерко Роботикс с два нови смарт продукта срещу бактерии и вируси във въздуха

Shelly PURE

Shelly PURE

Българската IoT компания Алтерко Роботикс разработва два иновативни смарт продукта, които ще помогнат в борбата с вирусите и бактериите, включително и COVID-19. Това са пречиствателите за въздух – Shelly PURE и Shelly AIR. Те могат да унищожат до 95% от бактериите и вирусите във въздуха с помощта на мощните си UV-C лъчи. 

Алтерко Роботикс планира да дари първите 10 устройства на Националния оперативен щаб, за да бъдат използвани в болниците като помощ в борбата с COVID-19 у нас.

„Всички мислим, че сме в безопасност от вируси и бактерии, докато сме далеч от обществени пространства, но въздухът у дома също може да бъде благоприятна среда за размножаване на различни микроорганизми. Вземайки предвид сегашната извънредна ситуация с пандемията COVID-19, ние сме изключително щастливи да представим Shelly PURE, който е нашият принос в борбата с този вирус“ – споделя Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс.

Shelly AIR
Shelly AIR

Shelly PURE е умен уред за пречистване на въздуха, който може да се управлява от мобилен телефон. Той използва две технологии за почистване – HEPA филтър за частици по-големи от 0,3 микрона и бактерицидни UV-C лъчи, които унищожават вируси и бактерии. Изследванията до момента показват, че тези лъчи се справят успешно с почти всички вируси и бактерии, както и COVID-19. 

Досега се считаше за опасно използването на такива устройства, защото UV-C лъчите могат да предизвикат рак на кожата, а устройствата, които ги излъчват, създават озон, който в малки количества помага за дезинфекциятяа, но в по-големи е отровен. Но при Shelly PURE, това е избегнато чрез LED технология, при която UV-C лъчите се създават в специален реактор от алуминий, който не допуска те да достигнат до кожата или очите на човек и не произвежда никакъв озон. 

Управлението на устройството, чрез мобилен телефон, дава възможност за следене на температурата, влажността и замърсяването на въздуха в помещението в реално време. Приложението Shelly Cloud е съвместимо както с Android, така и с iOS и чрез него може да се настройва график кога уредът да се включва или изключва. 

Shelly AIR пък е професионалната версия, която работи на абсолютно същния принцип, но с два пъти по-голяма мощност. То е изработено от 98% алуминий и може да бъде монтирано в различни помещения – складове, офиси, болници и дори градския транспорт.

Алтерко Роботикс планира да пусне в производство Shelly AIR до 2 седмици, а Shelly PURE се очаква да се появи на пазара през месец май.