FUJI анонсираха FUJIFILM X-T4 с IBIS и обръщащ се екран

Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4

Fujifilm представиха своя нов безогледален фотоапарат X-T4, който наподобява на своя предшественик X-T3, но с подобрен хардуер, който прави четвъртата генерация неустойма за всички любители и професионалисти. 

Едно от най-големите подобрения в новия модел е стабилизацията на изображенията в тялото. Това е втората камера на Fujifilm, която притежава IBIS, който помага за заснемане на изображения с по-голяма острота при по-бавен затвор. Тук няма да се налага да променяте скоростта на затвора или ISO-то, за да компенсирате трепванията на ръката. Стабилизацията в тялото помага да се възползвате максимално от твърдите обективи като 35mm f/1.4 и 56mm f/1.2, които не предлагат стабилизация на обектива, както други модели на компанията. Това ще бъде голямо предимство за хората, които снимат видео с X-T4, тъй като всички обективи на Fujifilm ще записват гладки и стабилни кадри с тази камера.

Компанията създаде IBIS система, която е по-добра, по-малка и по-лека от тази в моделите X-H1. Тя използва магнити вместо пружини. 

18 от всички 29 обектива в гамата на компанията ще получат 6,5 стопа стабилизация на X-T4. Останалите ще бъдат с 5 стопа. Ако IBIS сам по себе си не ви е достатъчен, може да се възползвате от допълнителната цифрова стабилизация на изображението, въпреки че това ще кропне кадъра с 10%.

X-T4 запазва отличните възможности на своя предшественик при видеозапис, което включва заснемане на 4К клипове с до 60 кадъра в секунда с максимален битрейт 400Mbps. Професионалните видеографи могат да записват 10-битов F-Log директно върху SD картата. Освен това камерата притежава и супер сло-мо режим от 240 кадъра в секунда при 1080p. 

Едно хубаво допълнение е, че режимът за филм е самостоятелно разположен и позволява на камерата да запази отделно настройките за видео и снимки. Така бързо и лесно можете да превключвате между двете, без да се налага да влизате в различните менюта всеки път. 

Друга голяма промяна в X-T4 е задният сензорен LCD дисплей, който е с по-висока разделителна способност и може да се завърта, така че да се виждате, когато си правите селфи или влогвате. Ако снимате в тежки условия или искате да избегнете осветлението на LCD дисплея, можете да го завъртите така, че да е обърнат към тялото на камерата.

Електронният визьор е същият като в X-T3, но притежава няколко нови режими. Един от тях е режимът за ниска осветеност, който намаля контраста. FPS режимът ще включи визьора на 100 кадъра в секунда. Тези подобрения ще повлияят само върху начина, по който изглежда електронният визьор, но няма да окажат ефект върху изображенията, които заснемате.

Fujifilm X-T4 & X-T3
Fujifilm X-T4 & X-T3

Механичният затвор на X-T4 е преработен и забележимо по-тих от този на своя предшественик. Камерата притежава два слота за UHS-II SD карти, които са разположени един до друг, за да направят място за магнитната система IBIS. За съжаление апаратът не разполага с жак за слушалки, но в комплектът има USB-C адаптер към 3,5мм жак вместо това. 

Последното основно подобрение е автофокусът. Fujifilm споделят, че Х-Т4 има чисто нови алгоритми за автоматично фокусиране и е много по-точен при проследяването на очите и лицата. 

В останалите функции обаче Х-Т4 и Х-Т3 са сравнително сходни. Използват един и същ 26,1-мегапикселов X-Trans 4 CMOS кроп сензор и чип X Processor 4. Двете камери имат 425 -точков автофокус с лицево засичане. 

Както при предишните модели, Х-Т4 ще се продава самостоятелно, в комплект с китов обектив 18-55mm или с 16-80mm обектив. Камерата ще се предлага с нова батерия, която позволява до 500 снимки в нормален режим или 600, ако я поставите в икономичен режим.

*Снимки: Fujifilm
*Видеоклипове: Kai W и Max Yuryev