MateBook X Pro – флагманът на Huawei

Huwei Matebook X Pro

Huwei Matebook X Pro

На 6ти юли, лаптопите от Matebook серията на Huawei официално бяха пуснати в продажба в една част от IT магазините в България.

Е, при нас пристигна и най-високият модел от марката, MateBook X Pro,  който определено има какво да покаже, а освен това е и една от локалните награди за Huawei Next-Image Awards 2020 конкурса, за който можете да прочетете тук: https://gallery.consumer.huawei.com/2020/index.html

Пълното видео ревю можете да видите тук: 


 

Дизайн и свързаност

Дизайнът на MateBook X Pro е класически – изчистен, стилен и бихме казали – красив. Корпусът е направен от алуминий, за да може да се гарантира здравината на машината, а теглото е едва около 1330 грама, което го прави много удобен, ако се налага да го носите с вас.

Шасито не поддава при натиск, нито по горния капак, нито по клавиатурата, а също така няма и усукване на екрана, което можем да видим при някои лаптопи с пластмасов корпус. Това е голям ПЛЮС, защото бизнес-насочените устройства се очаква да бъдат здрави и надеждни.

Huawei Matebook X Pro - дизайн
Huawei Matebook X Pro – дизайн

Въпреки ниското си тегло и тънко тяло, MateBook X Pro разполага с добро разнообразие от портове, а именно – два USB Type-C, които служат И за зареждане, комбиниран жак за слушалки и микрофон, а от другата страна намираме USB Type-A порт, към който можете да включите мишка, клавиатура, хард-диск или каквото пожелаете.

Това, което прави впечатление е, че от Huawei са добавили в комплекта и един USB Type-C „преходник“, към който можете да свържете HDMI, VGA, още един пълноразмерен USB порт, както и USB Type-C. Това е добра добавка, защото на голяма част от хората може да им се наложи да свържат лаптопа с монитор или допълнителна периферия.

Единствената ни забележка тук е, че няма наличен четец за SD/MicroSD карти и ще трябва да разчитате на външен такъв. 

Екран

Може би една от най-добрите черти на MateBook X Pro е неговият 13,9 инча FullView дисплей, който предоставя 100% покритие на sRGB цветовата гама, а именно това го прави идеален за фото и лека видео обработка. Резолюцията е интересна – 3000х2000, както и съотношението от 3:2 на страните на екрана, което намираме за много удобно, тъй като се вижда по-голяма част от уебсайтовете, без да трябва да скролвате.

Huawei Matebook X Pro _ екран
Huawei Matebook X Pro _ екран

Цветовете са страхотни, наситени, а панелът достига максимална яркост от 450 нита, които са повече от достатъчни, за да го виждате ясно и на пряка слънчева светлина, но екранът е лъскав и можете лесно да видите отражението си в него.

Това обаче е така, защото той е сензорен и можете спокойно да навигирате с пръст върху него, а добавените touch-жестове допринасят за още по-лесното използване на MateBook X Pro. 

Характеристики

Тъй като MateBook X Pro е най-високият модел от марката, той разполага с добри спецификации.

Процесорът, на който разчита е Intel Core – i7 от 10то поколение – достатъчно мощен за всякаква ежедневна и офис работа, ако не броим тежките графични задачи, за които обикновено отговаря GeForce MX250 видео картата. Тя ще ви даде достатъчно мощност за обработка на снимки и дори играене на по-леките заглавия. 

Huawei Matebook X Pro
Huawei Matebook X Pro

Освен това, той идва с 16GB LPDDR3 памет на 2133 мегахерца, което е интересно, защото процесорът поддържа новите LPDDR4 памети, но от Huawei са сложили предходния модел.

1TB NVMe SSD ще бъде достатъчно за по-голямата част от потребителите, а то от своя страна ще ви гарантира, че лаптопът ще зарежда всички приложения ултра-бързо. А всички компоненти са така съчетани, че да може да се постигне максимална енергоефективност и по-дълъг живот на батерията.

Батерия

Тук от Huаwei са се постарали доста. Батерията е с капацитет 56Wh, а зареждането става посредством 65W зарядно устройство. Този капацитет е напълно достатъчен за до 11 часа работа с лаптопа, дори без да сте на най-икономичния профил на употреба. При нас средното беше около 8-8.5 часа, което е повече от добре, имайки предвид интензивната употреба.

И да не забравяме – можете да използвате зарядното и за вашия смартфон 🙂

Huawei Matebook X Pro - батерия
Huawei Matebook X Pro – батерия

Удобство и екстри

Не на последно място по важност, се нареждат и допълнителните екстри, които спомагат за по-добрия user-experience и удобство при работа.

Първото и най-важно нещо е бутонът за включване, в който е вграден четец за пръстов отпечатък. Той е лесен за употреба, когато трябва да отключите лаптопа, вместо да въвеждате парола за достъп до акаунт с чуствителни данни. 

Второто по важност е скритата под бутон на клавиатурата WEB-камера, която е с резолюция 1MP, но е достатъчно за видео-чат. За да я използвате е необходимо просто да натиснете бутона между F6 и F7 и тя ще се появи 🙂

Третото нещо са говорителите – Тук имате четворни стерео говорители, които са едни от доста добрите за такъв тип тънко устройство. Звукът е качествен и плътен, и можете спокойно да се насладите на филмите си, без да трябва да ползвате слушалки. 

Huawei Share

Ако преди време някой ми беше казал, че ще прожектирам екрана на телефона си върху екрана на лаптопа, най-вероятно нямаше да повярвам, но това всъщност се случва много лесно, посредством Huawei Share опцията. За да я използвате е нужно да имате телефон Huawei с EMUI 10 и нагоре или Magic UI 3 и нагоре. 
Посредством NFC лепенката на корпуса, вие можете да свържете телефона си към лаптопа, без да ползвате кабели.

Huawei Matebook X Pro _ Share
Huawei Matebook X Pro _ Share

Това ви дава възможност както да управлявате телефона си през лаптопа, така и да прехвърляте снимки и файлове само с 1 докосване и издърпване по екрана на MateBook X Pro. 

Най-практичното нещо, за което използвахме Huawei Share опцията е управление на Instagram профилите, тъй като по този начин можете както да качвате снимки много по-лесно, така и да пишете описание, хаштагове и т.н., защото използвате клавиатурата на MateBook X Pro.

За кого е направен MateBook X Pro?

Това е въпрос, на който много лесно ще ви дадем отговор! – Направен е за заетите хора, които зависят от батерията на лаптопа и телефона си. За тези, които търсят стилен и сравнително мощен ултрабук, който да предлага почти всичко в едно. Това е машина, която е насочена към бизнес потребителите! 🙂 

Huawei MateBook X Pro в Ardes.bg: https://bit.ly/matebook_x_pro
Huawei MateBook X Pro: https://bit.ly/31M9DtA