[Видео ревю] Genesis RX85 RGB – добра геймърска клавиатура в среден клас

Геймърска клавиатура Genesis

Геймърска клавиатура Genesis

Гейминг индустрията продължава да бележи ръст през последните години, а едно от главните неща, което геймърите купуват са клавиатурите. Те са неизменна част от арсенала на всеки по-запален играч. 

Разбира се, при този тип периферия опциите и марките изобилства и дават избор както за евтини, така и за ултра-скъпи „къстъм“ варианти, но днес ще разгледаме една добра механична клавиатура в среден клас – Genesis RX85 RGB.

Дизайн

Genesis RX85 RGB не се различава по много неща от повечето клавиатури, които можем да видим на пазара, но въпреки това има някои особености на дизайна, които я правят привлекателна. 


 

Започваме с това, че цялата конструкция е пластмасова, а горната част на корпуса разполага с алуминиева плоча, която придава допълнителна здравина на шасито. RX85 RGB не се огъва дори при по-силен натиск, а това е важно при такъв тип периферия. 
Тя е с т.нар. „стандартен размер – 104 суича“, като тук имате пълноразмерна клавиатура + NUM пад, и е налична функцията N-key Rollover.
Освен това, горе в ляво са разположени два допълнителни бутона – един за изключване на Windows бутона и един за контрол на RGB подсветката, както и колелце, което служи за увеличаване, намаляне и спиране на звука. Готина опция, която повече клавиатури трябва да предлагат

Genesis RX85 RGB - контрол
Genesis RX85 RGB – контрол

За още по-голям комфорт на играчите, от Genesis са включили магнитна подложка за китки, която се прикрепя лесно и здраво към корпуса. Намираме я за удобна, но имаме смесени  чуства за матовата пластмаса, която въпреки, че се усеща приятно на допир, трябва да почиствате често. 

Характеристики

Тук започваме с основното и най-важно нещо при тази клавиатура, а именно механичните Kailh Brown превключватели (бутони, суичове). 
В наши дни масово се търсят такъв тип клавиатури, заради бързината на реакция, издръжливостта при продължителна употреба и усещането при натискане. 

Тези бутони са изцяло механични, ходът им е 4 мм., точката на отичане на натиск е на 2 мм, а силата, необходима за това е 45 грама. Това прави RX85 RGB  бърза, но не чак като Speed суичове или линейни RED. 
Особеното при кафявите превключватели е, че имате много приятното усещане на „щракане“, но шумът е притъпен, за разлика от сините такива, които са шумни и имат „щракащо“ усещане.

Genesis RX85 RGB - геймърска механична клавиатура
Genesis RX85 RGB – геймърска механична клавиатура

Интересното тук е, че имате и 12 мултимедийни бутона и можете да ползвате като натиснете FN + някой от тях. Лично ние ги намираме за удобни, но тук виждаме препокриване на една от функциите, а именно контрол на звука, тъй като вече имате колелце, което служи за това.
Всичко останало е „на мястото си“ и предлага допълнително удобство, което ние оценяваме положително.

Клавиатурата се свързва с компютър или лаптоп посредством USB-A кабел с дължина 160 см., който според нас е малко къс, ако бюрото ви е по-голямо от стандартно.

RGB

ПRрез 2018, 2019 и 2020г., RGB, е еднa от най-желаните и търсени опции на всякакъв вид периферия и компоненти. Е, и тук имате такава подсветка. Тя е „per-key“, което значи, че можете да настоите индивидуално цвета на всеки един бутон, а ако не ви се занимава с това и просто искате дъга, RX85 разполага с 20 вградени профила на подсветката, които лесно можете да управлявате дори без софтуер. 

Genesis RX85-RGB подсветка
Genesis RX85-RGB подсветка

Под управлявате имаме предив индивируален контрол на цветовете на всеки бутон, промяна на движение на цветовете, увеличаване и намаляне на яркостта, нюанса и тн.
Според нас тя изглежда добре и единствената забележка, която можем да направим тук е, че белият цвят на подсветката синее, но това е „относително нормално“ за такъв клас периферия.

Софтуер

Клавиатурата от Genesis също така разполага и със софтуер за контрол на всичко по нея – RGB, задаване на макро функции, смяна на вече зададени опции на бутоните и промяна на Polling rate, който достига до 1000Hz или 1 ms
Тук нямате няколко страници за конфигуриране и бих казал, че е един от най-леките, което изобщо не е лошо.

Genesis RX85 RGB - софтуер
Genesis RX85 RGB – софтуер

Представяне в игри

Няма как да не тестваме обстойно RX85 RGB във всякакви игри. Главните, които играхме, бяха Call of Duty: Modern Warfare и Overwatch. Представянето при тях е повече от добро, като нито веднъж не сме усетили забавяне на реакцията, неудобство от високия профил на капачките, липса на упора на китките или преплъзване на самата клавиатура. Използвахме именно тези заглавия, защото там бързината е от ключово значение за успеха и реално успяхме да разберем как се справя клавиатурата.

Genesis RX85 RGB - гейминг
Genesis RX85 RGB – гейминг

Очакванията ни бяха надминати, което можем да очетем като огромен ПЛЮС, имайки предвид, че тестваме всякакви класове клавиатури и имаме реална преценка за тях. 
Единственото дразнение бе предизвикано от лъскавата чевена пластмаса, която дразни окото и се усеща евтина на допир, но това се преживява лесно. 

Заключение

Genesis RX85 RGB е една от най-добрите клавиатури в среден клас, която сме тествали обстойно и както казахме по-горе, тя надмина очакванията за такъв тип продукт в този ценови диапазон.

Плюсове
+ Висококачествени Kailh Brown суичове (срещани и при Logitech) 

+ Здрава конструкция 
+ Мултимедийни бутони + колелце за звука 
+ Магнитен wrist rest 

Минуси
– Евтино изглеждащата червена, лъскава пластмаса
– Матовото покритие се цапа много лесно 

Клавиатурата можете да намерите в магазините на Ardes.bg, а с промо код TechTipsMedia можете да се възползвате от намаление на всички продукти в сайта, без значение дали са вече намалени или не.