Локалните награди на Huawei Next-Image Awards 2020 отличиха впечатляващи човешки лица и пейзажи

Huawei България отличи трите български снимки, които са участвали в глобалния фотографски конкурс Next-Image Awards 2020. Победителите бяха избрани от авторитетно жури в състав: гл. ас. д-р Иван Кюранов, ръководител на магистърска програма „Фотография“ към Националната художествена акадения, Димитър Караниколов – травъл фотограф и  носител на награда в конкурса Next-Image Awards 2019, както и Лонгруи Циу – генералният мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония. Създателите на избраните фотографии ще получат награди от локалния офис на компанията. 

Журито имаше трудната задача да разгледа близо 8500 снимки и видеа, заснети с Huawei смартфони от българските участници в Huawei Next-Image Awards 2020. Тази впечатляваща бройка поставя страната ни в Топ 10 в света по абсолютен брой на участия в конкурса.

Основните теми бяха множество изгреви и залези от известни и по-екзотични дестинации, пейзажи с излъчване на рисувани картини, както и множество кадри улавящи сложната човешка природа с емоционално въздестващи портрети. Един от най-открояващите се сюжети в тазгодишното издание на конкурса бе семейният портрет, показващ невидимата нишка, свързваща отделните членове на семейството, както и динамиката на отношенията родители-деца в тази предизвикателна година, през която всички прекарват повече време заедно. Сред фотографийте не липсваха и кадри на заобикалящия ни свят, като броят на заснетите охлюви се доближи до този на всички участващи кучета и котки.

„Радвам се, че сред кадрите изпратени от българската публика, тази година имаше изключително силни фотографии, не само с добра композиция, майсторски осветени и ретуширани, но и с много интересни теми – видях истинска травъл фотография, абстрактни кадри, търсещи интересни гледни точки, иронични и „филмови“ кадри, разказващи истории“, споделя Димитър Караниколов.

Ето и отличените победители:

1-во място:

Светлин Йосифов със снимката „Color Boy-Suri“

Светлин Йосифов, снимка "Color Boy-Suri"
Светлин Йосифов, снимка „Color Boy-Suri“

2-ро място:

Иво Данчев със снимката „Shepard“

Иво Данчев, снимка "Shepard"
Иво Данчев, снимка „Shepard“

3-то място:

Лидия Станулова със снимката „Northern King“

Лидия Станулова, снимка "Northern King"
Лидия Станулова, снимка „Northern King“

Локалното издание на конкурса се проведе в партньорство с Националната художествена академия. Ето и какво споделя нейният представител – гл. ас. д-р Иван Кюранов, след прегледа на кадрите заснети от българските участници за Huawei Next-Image Awards 2020:

„Цялостното ми впечатление потвърждава тенденцията от последните години към повишаване на изискванията на самите фотографи/любители към себе си за постигане на високи резултати в популярни жанрове като портрета, пейзажа, градската фотограция и макро фотографията. Стремежът към високо качество в заснемането на популярни сюжети съвпада с развитието на дигиталната фотографска техника, вградена в мобилните телефони. Успоредно с това се забелязват и много сполучливи опити за кадри, които съдържат повече информация и „текст“, и навеждат зрителя на по-сериозни размисли. Този умишлен избор за избягване на клишета е заявка за едно евентуално по-сериозно творческо развитие в бъдеще.

Прави впечатление, че и тримата победители в конкурса интерпретират добре известни „класически“ сюжети в областта на портрета и пейзажа. В тях те показват отлично владеене на техниката и композицията на фотоизображението, а ако кадрите бъдат принтирани в стандартен изложбен размер, биха могли да се сравнят по качество с такива, направени с професионална фотографска техника.“

Авторът на снимката, отличена с първо място на локалния конкурс ще получи лаптоп Huawei Matebook X Pro, поставеният на второ място ще бъде награден със смартфон Huawei P40 Pro, а притежателят на третото място – смарт часовник Huawei Watch GT 2.

„Благодарим на нашите фенове за тази активност и за любовта към мобилната фотография. Пожелаваме им да откриват и заснемат все повече позитивни моменти и истории“, споделя Лонгруи Циу, генерален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония. 

Победителите в глобалния конкурс ще бъдат обявени през септември, а междувременно глобалното жури селектира Топ 1000 творби, които ще се борят за наградите в него. Участниците са от 24 страни, сред които и България, а броят на нашите финалисти е 28.

Ето и част от останалите участващи снимки:

Снимка "Конен полицай"
Снимка „Конен полицай“
Снимка "Детство"
Снимка „Детство“
Снимка "Любов"
Снимка „Любов“