Новият квантов компютър на IBM – #CES19

IBM Q System One

IBM Q System One

Един от най-големите конкуренти в надпреварата за изграждане на практичен квантов компютър – IBM, днес представи в CES своя IBM Q System One – 20-кубитов квантов компютър с изящен дизайн.

Компанията споделя, че Q System One е „първата в света напълно интегрирана универсална квантова изчислителна система, предназначена за научна и търговска употреба“. Въпреки, че е проектирана за търговска употреба, пазарът все още не е готов за нея – не и по начина, по който си мислим.

Квантовите компютри още са само експериментални устройства, които не могат да надминат класическите компютри при полезни задачи, но са перфектни изследователски инструменти.

“Мислете за него като за прототипна машина, която ви позволява да тествате и доразвивате някои от програмите, които могат да бъдат полезни в бъдеще”, споделя професорът по квантови технологии Уинфрид Хенсингер.

Подобно на другите квантови компютри, създадени от IBM, така и този е достъпен само чрез облак, където компаниите и изследователските институти ще могат да си купят време в IBM Q Network. Днес от гиганта също обявиха, и че добавят два нови клиента в мрежата си – енергийният гигант ExxonMobil и изследователската лаборатория CERN.

IBM-Q-System-One-
IBM-Q-System-One

Но какво е специално за Q System One?

От компанията твърдят, че основното постижение е превръщането на експерименталната квантова машина в нещо, което е по-близо до компютъра с мейнфрейм. Чиповете при тези устройства трябва да се съхраняват при ниски температури, защото могат да бъдат нарушени от най-малките електрически колебания или физически вибрации. Но при Q System One тези проблеми са минимизирани.

Вицепрезидентът на IBM по квантови изследвания – Боб Сутор – споделя, че практическото предимство на машина като Q System One е, че намалява времето за проучвания. Възстановяването на системата, в случай на срив в електриеската мрежа до сега отнемаше дни и седмици, докато с новото устройство то се случва много по-бързо.

Машината е проектирана от Map Project Office и се помещава а в почти триметров куб от боксиликатно стъкло с деликатни вътрешни обвивки, облицовани с лъскав, заоблен черен корпус.

Какво ще е бъдещето на квантовите компютри – предстои да разберем.