Nokia добави в портфолиото си смартфон с петорна камера

Nokia 9 PureView

Nokia 9 PureView

Вчера, от компанията HMD Global представиха своя дългоочакван флагман Nokia 9 PureView. Това е първият в света смартфон с петорна камера, която поставя фотографията на по-високо ниво.

Nokia 9 разполага с цели пет 12MP сензора и лещи, изработени от Zeiss. Три от сензорите са монохромни, а останалите два – цветни. Освен това в конфигурацията е добавен и шести ToF сензор, които се грижи за отчитане на разстоянието до обектите. Смартфонът снима едновременно с всички сензори, а след това ги комбинира в общ кадър, които подобрява значително резултатите. Софтуерът е оптимизиран, така че лесно да постига „боке“ ефект. Според компанията, големият брой сензори и наличието на ToF сензор помагат за по-голяма дълбочина на изображенията. Петорната камера предоставя и възможност за заснемане на 4K HDR видео.

Nokia 9 PureView Design
Nokia 9 PureView Design

Селфи камерата, от своя страна е с 20-мегапикселов сензор с бленда f/1.8 и вградена технология Tetracell, която при ниска осветеност, комбинира четири съседни пиксела в един, постигайки по-добро качество на картината.

Nokia 9 PureView
Nokia 9 PureView

Външно телефонът също впечатлява със своя изискан дизайн и стъклен корпус. Nokia 9 притежава IP67 сертификация за водоустойчивост. Дисплеят е 5,99 инча P-OLED с резолюция 2880х1440 и поддържа HDR10. Телефонът е оборудван с чипсет Snapdragon 845 и оперативна памет 6GB, а батерията е с мощност 3300 mAh, която поддържа и бързо зареждане.

Сензорът за отпечатъци е вграден в дисплея за повече удобство, но потребителите могат и да се възползват от стандартното лицево разпознаване.

HMD Global представиха и четири телефона в ниския ценови клас.