Фотохроматичната технологична революция на vivo

vivo smartfon

Вдъхновен от цикъла на деня и нощта, vivo откри материал, който притежава свойствата за промяна на цвета при излагане на UV светлина. Според условията на осветеност, технологията позволява на вътрешността на фотохромното стъкло да прелива от един цвят в друг. Чрез нея се постигат по-живи нюанси, спрямо други подобни, базирани на електрохромизъм.

От 2018 г. изследователският отдел на vivo експериментира с безброй материали, включващи и фотохромни такива. Първоначалните опити не отговарят на необходимите изисквания, защото цветовете, покритието и дизайнът лесно биват компроментирани. През 2020 година, екипът най-накрая се спира на надежден вариант, който е подходящ за смартфони.

Успешно използване на материала, без да се засягат функциите

Инженерите на vivo постигат желания резултат, чрез новаторска техника за обработка на долния слой на взривоустойчивото фолио, прилепено към задния стъклен панел.

Материалите се излагат на различни светлинни условия – като естествена слънчева светлина през различните часове на деня, както и променящите се температурни амплитуди.

Изследват се над 15 различни цвята, но само няколко от постигнатите ефекти на преливане успяват да преминат строгия скрининг, който позволява по-късно те да бъдат предоставени на потребителите.

Водоустойчив и устойчив на атмосферни влияния

Прототипите се подлагат на строги експерименти в лабораторията на vivo, включително UV тест за стареене и 96-часово облъчване с помощта на тестер Q-Lab QUV Accelerated Weathering Tester.

Един цикъл на тестване се състои от 4 часа излагане на ултравиолетови лъчи и 4 часа на влага. Прилага се експеримент базиран на слънчевата радиация. В кутия се поставят прототипите, които биват облъчвани в продължение на 20 часа от специализирана лампа, а след това се оставят да престоят 4 часа на тъмно.

След успешни тестове, през юли 2021 г., технологията на vivo за промяна на цвета с фотохромно стъкло е пусната успешно. За първи път се използват тези материали при масово произвеждани продукти и се установяват нови стандарти за проверка и тест.

Днес технологията на фотохромното стъкло се прилага върху три модела на vivo в Европа – V21, V23 и при наскоро пуснатия на българския пазар – X80 Lite.