Pixel 4A и 4A XL – Андроид 11, 5G и какво още?

Pixel 4 XL

Pixel 4 XL

През месец май миналата година, Google лансира Pixel 3A и 3A XL, които станаха особено популярни, заради своята много по-достъпна цена. Обявяването на тези смартфони, направи завръщането на компанията към известните назад във времето модели Nexus, които предлагаха на потребителите перфектна функционалност в ниския ценови клас. 

Веднага след пускането си на пазара, Pixel 3 се превърна във флагшип, а 3А отвори вратите за нови функции като безжично зареждане и водоустойчивост. Този стратегически ход проработи успешно за компанията и тя успя да удвои продажбите си до това лято. Днес се появиха и слухове за обявяването на новите модели Pixel 4А и 4А XL.

Google вече потвърди, че ще пусне бета версия на Android 11 на 3-ти юни, когато може би ще се лансират и новите модели на Pixel. 

А ето и какво най-вероятно ще можем да очакваме от тях.

Google Pixel 4A
Google Pixel 4A

Цена, която се предполага, че ще е около $399

Миналогодишният модел Pixel 3A се предлагаше за $399, като най-вероятно Pixel 4A ще бъде на същата цена. Причините за това са две – повишаването на цената на устройството би било странно, тъй като серията е по-бюджетна и очакванията на потребителите са именно за по-ниски цени. Другата причина е, че много други брандове пуснаха смартфони на такава цена. Например новият iPhone SE или Samsung Galaxy A51, които се продават за 399 долара.

Операционна система – Android 10 или по-скоро Android 11

Оптимистично е да смятаме, че устройствата ще дойдат веднага с финалната версия на Андроид 11, тъй като времевият диапазон между пускането на бета версията и обявяването на смартфоните е твърде кратка. Вместо това Pixel 4A и 4A XL най-вероятно ще работят с Android 10, до момента, в който попаднат в ръцете на потребителите, а след това ще бъдат актуализирани до последната версия – Android 11.

Дизайн с punch-hole камера и жак за слушалки

Според изтеклите снимки в индийския уебсайт 91Mobiles, се очаква Pixel 4A да има вградена в дисплея камера и жак за слушалки. Punch-hole дизайнът е доста популярен през последните години при телефони като Galaxy S20 и OnePlus 8 и се предполага, че Google също ще го използват при новите модели. Запазването на жака за слушалки не би било неочаквано, тъй като Pixel 3A също притежава такъв, но понеже повечето нови устройства се предлагат без него, не бихме се очудили, ако от компанията решат да го премахнат от Pixel 4A.

Google Pixel 4A
Google Pixel 4A

Същите двойни камери като Pixel 4?

Едно от най-вълнуващите неща при Pixel 3A беше това, че има същата отлична камера като Pixel 3 и сега се предполага, че Google ще процедират по същия начин с новия модел, като използват хардуера на камерата на Pixel 4. Това означава, че Pixel 4A може да включва две задни камери с 12,2-мегапикселов стандартен сензор и 16-мегапикселов телеобектив. При предната селфи камера може да се очаква 8-мегапикселов сензор. Но тук отново можем да очакваме промени, тъй като при миналогодишните модели, Google не пренесе втората широкоъгълна предна камера, която беше при Pixel 3.

5G свързаност

Когато лансира Pixel 4 и 4 XL през есента на миналата година, Google не разкри, че планира да интегрира 5G в устройствата си. За това би било изненадващо, ако от компанията решат да направят средния клас смартфони Pixel 4A, първите 5G телефони. Но благодарение на по-достъпния чипсет Snapdragon 765 на Qualcomm, вече и по-евтините устройства ще могат да имат 5G свързаност.

*Използваните снимки са от уебсайта 91Mobile.