По-бърза 4.5G мрежа от VIVACOM вече в пет града

по-бърза 4.5G мрежа от VIVACOM

по-бърза 4.5G мрежа от VIVACOM

VIVACOM предлага на потребителите нова, още по-бърза 4.5G мрежа за да могат да сърфират с по-високи скорости, достигащи до 150 Mbps.
LTE Advance е подобрение на вече съществуващите 4G мрежи и в момента функционира в пет от най-големите градове в страната – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе.
За да се възползват клиентите от 4.5G е неоходимо техните устройства да са съвместими със стандарта, тоест да поддържат LTE Advance технологията.
Това ще допренесе за по-бързото сърфиране в мрежата, безпроблемно гледане на клипове и предаване на живо.
След като миналата година компанията бе отличена с най-бързата 4G мрежа в България, тази година получават отличие от Global Wireless Solutions, за най-добро покритие,

Радослав Златков - CTO
Радослав Златков – CTO на VIVACOM

Очаква се до средата на месец юли, от VIVACOM да пуснат 4.5G в още 44 града в страната.
От друга стана, компанията продължава да развива мрежата LoRa, която позволява безжично свързване на много на брой и различни устройства, които да изградят умните градове и Интернет на нещата (IoT). За момента такива мрежи има в София, Провдив и Варна и се очаква покритие в още 9 града, сред които са Бургас, Стара Загора, Несебър, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Враца, Плевен и Банско.
LoRa предлага много възможности, като част от тях са: интелигентните системи за паркинг, които да покажат да водачите, къде има совобно място в близост, интелигентно осветление, което дава по-голяма сигурност на гражданите и пести електроенергия, контрол на качеството на въздуха, дистанционно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства

LoRa мрежа IoT
LoRa мрежа IoT

Разбира се, с развитието на мобилните устройства е нужно да се усъвършенства и мобилната мрежа, тъй като голяма част от нашето време преминава в сърфиране през смартфон, таблет или дори LTE лаптоп. За да бъде това действие по-удобно и безпроблемно се внедряват нови стандарти при телекомите и технологичните компании, които произвеждат смартфони и друг вид протребителска и/или специализирана техника.

5G IoT
5G IoT

Трябва да знаете, че ще мине известно време, докато видим и първите 5G мрежи да действат в градовете в България, тъй като тази технология все още не е достъпна до голяма част от компаниите и потребителите. Тепърва предстои развитие и усъвършенстване на този тип системи за свързаност, като със сигурност при лаптопте, те ще се забавят много повече отколкото при смартфоните и таблетите.

Друга интересна новина е, че от VIVACOM планират да стартират собствена техническа лаборатория (VIVACOM Tech Lab), в която стартиращите компании да могат да тестват своите услуги в реална среда при наличието на най-новите технологии. Това ще даде възможност за по-бързото и конкурентно развитие на голяма част от компаниите, които тепърва започват своя бизнес.