Следващият всъдеход на NASA ще носи на борда и „хеликоптер“

Хеликоптер на Марс

Хеликоптер на Марс

От NASA обявиха, че при следващото изпращане на техника към Марс, на борда на всъдехода ще има и малък хеликоптер. Това е част от мисията Mars 2020, а излитането на апаратите се очаква да бъде през месец юли 2020 година от Кейп Канаверъл, на борда на ракета ATLAS V.

Мисълта, че се разработва такава техника, която да може да лети в атмосферата на чужда планета е повече от впечатляваща. Този нов метод на изледване би бил изключително подходящ при картографиране на повърхността на Марс от „въздух“, макар и полетите да траят малко.

Хеликоптер на Марс
Хеликоптер на Марс

Разбира се, това е плод на много разработки и технологични иновации през последните 4 години. Той е с тегло от едва 1,8 кг., фюзелаж колкото софтбол а двойните ротори ще се въртят с почти 3000 оборота в минута, което е около 10 пъти повече от това на хеликоптерите на Земята.

Това е така, защото атмосферата на Марс е много по-тънка от тази на Земята и това ще е главното изпитание за апаратът.
За да придобиете по-ясна представа, рекордът за полет на хеликоптер на нашата планета е кацането на връх Еверест, а атмосферата на Марс се равнява на около 30 000 м. височина, което е изключително голямо изпитание.

От агенцията споделят, че дори хеликоптерът да не успее да излети, той няма да попречи на правилното функциониране на всъдехода, който ще го пренесе до мястото на излитане, а след това ще потегли в друга посока.

При добро стечение на обстоятелствата, малкият летателен апарат ще трябва да лети напълно автономно, като след като бъде поставен на повърхността, ще минат няколко минути, докато получи командите от Земята. В най-добрият случай, той ще може да направи 5 самостоятелни полета в рамките на 30 дни, като всеки един от тях може да трае до 90 секунди.

Главната мисия на всъдехода ще бъде да събра проби от почвата и с помощта на уредите, учените да могат да направят тестове на състава й. Също така, той ще анализира възможностите за заселване на хора на червената планета и ще търси следи от древен марсиански живот.

Mars 2020
Mars 2020

Както може би знаете, Curiosity в момента обикаля червената планета, но има проблем със задвижването. Става дума, че цялостта на колелата на роувъра е нарушена и това може да попречи на неговото движение, въпреки че другите системи са в добро състояние и работят.

Кюриосити - колело
Кюриосити – колело

С интерес ще следим темата и ще се надяваме от NASA да споделят повече подробности около мисията MARS 2020.

Източник: NASA