Пазарът на смартфони вече не се определя само от хардуера

ZEISS Imaging Lab

ZEISS Imaging Lab

Според vivo техническите спецификации са станали по-малко важни за страхотното потребителското изживяване.

Основата на успешната стратегия на vivo е разработката на собствени чипове и иновативни функции в операционната система Android. Според компанията, пазарът на смартфони вече не се определя само от хардуерните параметри. За потребителското изживяване са важни иновациите в технологиите.

„В един развит пазар на смартфони, марките трябва все повече да се конкурират във високия клас, за да успеят. Компаниите, представящи иновативни технологии ще постигнат водеща пазарна позиция в дългосрочен план. Пример е моделът vivo X80 Pro с иновативните характеристики като механичната стабилизация при заснемане. Изключителното потребителско изживяване е в резултат на нашите персонализирани чипове за изображения, интелигентни допълнения към операционната система Android и други водещи технологии.“ – споделя Иво Бояджиев, ръководител продажби на vivo България.

Стратегическият фокус на vivo е върху разработването на персонализиран хардуер и софтуер, за оптимизиране на основните приложения и критичните сценарии за тяхното използване. Той се базира на убеждението, че водещите спецификации и чистите хардуерни параметри са станали по-малко важни за предоставяне на изключителното потребителско изживяване. Свидетелства за този фокус са собствено разработените чипове на китайския технологичен гигант, които са резултат от независими изследователски програми. Пример за конкурентно предимство на V1 чипа за изображения на vivo позволи въвеждането на впечатляващи характеристики и производителност във водещи продукти като серията X80. Новото поколение чипове от V-серията направиха своя дебют в устройствата X90, които бяха представени в Китай.

Втората стратегическа цел на vivo е трансформирането на основната архитектура, постигната чрез значителни инвестиции. Продуктовият екип се състои от 3000 души, част от над 13 000 специалисти, работещи в центровете за НИРД. Със своята Funtouch OS13, vivo трансформира изживяването с Android 13, чрез подобрени опции за персонализация, защита на личните данни и сигурност, както и нови функции за управление, като иновативната технология за охлаждане на телефона.

„Оптимизирането на основните технологии може да сведе до минимум зависимостта от хардуера. Предходното решение за преодоляване на недостатъчната скорост на обмен на данни беше да се надгради капацитетът на RAM паметта. Въпреки това, колкото по-напреднала е технологията, толкова по-голяма е консумацията на енергия и толкова по-сериозен е проблемът с топлината. В отговор на този въпрос, vivo инвестира в трансформиране на основната архитектура на своята операционна система. Това доведе до иновации като Extended RAM 3.0, базирана на технология за машинно обучение и изкуствен интелект, за да осигури безпроблемното извършване на няколко действия едновременно.“ – споделя Ангел Вакарелийски, мениджър продажби на vivo България.

Според vivo, бъдещите смартфони ще отразяват живота и желанията на потребителите, за да отговорят на техните нужди, а техническите спецификации ще останат на второ място.