Домашният любимец няма да остане гладен – Xiaomi Smart Pet Feeder РЕВЮ

Умна хранилка Xiaomi

Умна хранилка Xiaomi

Xiaomi е компания, която е позната със своето широко портфолио от потребителска техника като смартфони, таблети, слушалки и часовници, но предлага и голямо разнообразие от умни уреди за вашия дом. Такива са Xiaomi Smart Pet Food Feeder и Xiaomi Smart Pet Fountain, с които ще ви запозная днес.

Умната хранилка

Smart Pet Feeder се състои от две главни част, които се прилепят една към друга с помощта на магнит. Той е достатъчно здрав, че вашата котка или малко куче да не може да преобърне. В горната част на хранилката, където е контейнерът се поставя храната, а неговият капацитет е 1,8 кг. Цялата конструкция е от пластмаса, а единственият метал, който виждаме е купата за храна, която е изработена от неръждаема стомана, за по-лесно почистване и по-голяма здравина.
Хубаво допълнение е, че на горния капак има възможност за поставяне на филтър, който да предотврати появата на влага при храната и нейното разваляне, като от производителя съветват да се сменя на всеки 30 дни. В комплекта имате предоставен един брой.


Най-вероятно сте тук, за да разберете какво е толкова „умното“ на тази хранилка. Нека ви кажа – цялостната интеграция с останалите смарт продукти на Xiaomi, както и възможността да я управлявате през вашия смартфон. За да се възползвате от всички функционалности, трябва да я свържете към вашата домашна Wi-Fi мрежа и да следвате инструкциите в Mi Home приложението. Настройката е лесна и надали ще ви отнеме повече от 2-3 минути.

След свързването към приложението, имате възможност да зададете повече информация относно вашия домашен любимец като пол, възраст, килограми, дали е кастриран или не, както и детайли за храната, с която го храните. Това е важно, защото хранилката ще може да изчисли хранителните нужди на животното, създавайки график за хранене, както и точно определени грамажи, за да се поддържа оптимално здравето на вашия домашен любимец. Разбира се, най-добре би било да се консултирате с ветеринар относно това, тъй като животното може да има по-специални нужди.

В случай, че не желаете да настройвате графици, можете ръчно да управлявате дозировката на храна, по порции от 5 грама, като това става директно от Mi Home приложението. Вторият вариант е да използвате бутонът в горната част на корпуса, като той също ще пусне доза от около 5 грама гранули.
Изпробвахме всички опции, но нашата котка не е свикнала на точни дозировки и не изяждаше всичко, което бе налично в купичката.


Тъй като хранилката има движещи се елементи, в системата за пускане на храната, трябва да знаете, че има изисквания относно формата на гранулите. Smart Pet Feeder работи най-добре с кръгли и елипсовидни, и не толкова със звездички, квадратчета и други. За информация относно наличието на гранули в контейнера отговарят два лазера. Единият в частта до перката, а другият в самия контейнер, благодарение на тях винаги ще имате актуална информация колко налична храна има.

Важно е да споменем, че ще трябва да мине известно време, докато вашето животно свикне с новата си придобивка, тъй като за него е нещо непознато, различно и понякога може да е плашещо. Нашият Коти (да, така се казва), имаше нужда от около ден и половина, за да започне да се храни от хранилката по-често, тъй като продължаваше да търси храната си на старото място, на което бе свикнал да ходи. Но след около два дни всичко беше в норма и започна да се ослушва за падащи гранули в металната купичка.

Ако обаче вашият домашен любимец има нужда от повече стимул, можете да пробвате с различни видове „награди“ под формата на хранителни пръчици, с които да го прилъжете към хранилката – в случая с Коти, това беше най-бързият метод.

Такъв тип домашен уред би бил чудесен за хора, които се налага да пътуват от време на време или са в офис по цял ден и да нямат на кого да оставят ключ, за да се грижи за животното. Вместо това, те могат дистанционно да пуснат нужното количество храна или просто да настроят графици – в колко часа и по колко храна да бъде предоставена. Ако обаче се чудите какво ще стане ако спре тока, хранилката има възможност за „аварийно“ захранване чрез четири батерии от тип AA, които се поставят в долната част на главния елемент, за да не притеснявате, че животното може да остане гладно. 🙂

Цената на умната хранилка можете да видите в сайта на производителя: https://mi-bulgaria.com/buy/xiaomi-smart-pet-food-feeder/

„Умен“ фонтан?!

Да, умен фонтан звучи малко странно, но реално погледнато пак говорим за елемент от света на домашните уреди на Xiaomi. Автоматичната поилка, както мисля, че е по-коректно да бъде наричана, представлява пластмасова основа, в която влиза съд с вода, а с помощта на помпа, водата се върти през цялото време и се аерира. Горната част също е направена от пластмаса и е наклонена под ъгъл, удобен за домашния любимец да достигне до водата.

Коти е котка, която супер много обича да пие вода от чешмата или от друг вид източник, който тече през цялото време, та това бе улеснение, тъй като поилката веднага му направи впечатление и отиде да си … играе с нея.

Първоначалната му интеракция с фонтанчето беше малко странна, тъй като пипаше водата с лапа, правеше опит да пие от обратната страна, но най-интересното беше, че реши да пробва да разглоби конструкцията и просто повдигна горната част, заедно с помпата. За щастие, това се случи точно веднъж и след като видя от къде идва водата, любопитството му намаля и прекрати с опитите за деконструкция на уреда.

Нужни бяха около два часа активна игра и усилено преследване на лентичка, за да прибегне до „услугите“ на фонтанчето. Тук нещата се случиха много по-лесно, отколкото с хранилката.
Не знам дали заради това, че уредът е значително по-малък на размер или просто защото постоянно върти водата, но това си беше улеснение, тъй като не се налагаше да го прилъгваме да пие от него.

Тъй като животните пускат козина навсякъде, а понякога носят остатъци от храна в мустаците си, поилката е снабдена с два филтъра – един в горната част и един в помпата, като по този начин се предоставя 4-степенна филтрация на водата.

В началото ви казах, че фонтанчето също се води „смарт“ устройство. Това е защото може да бъде управлявано през вашия смартфон/таблет, от където имате възможност да избирате между два режима на работа – постоянна циркулация на водата и режим 10 минути на 10 минути. Отделно от това приложението ще ви извести, когато количеството вода намалее, а общият капацитет на съда е 2 литра, което за котка би стигнало за около 4-5 дни, според производителя.

Определено умната поилка е добро допълнение към хранилката, като двете в комплект решават проблем, който съществува при някои хора, а именно оставянето на домашния любимец за 1-2 дни. Разбира се, не оставяйте животните си сами за дълго време, особено ако са кучета, тъй като котките са малко по-самодостатъчни от тях, но все пак животните с нетърпение ще очакват да се приберете при тях.

Цената на умният фонтан за домашни любимци можете да видите в сайта на производителя: https://mi-bulgaria.com/buy/xiaomi-smart-pet-drinking-fountain/