Ревю на геймърската мишка SteelSeries Rival 600

SteelSeries Rival 600 ревю

SteelSeries Rival 600 ревю

SteelSeries са много добре познати в геймърските среди като едни от най-добрите производители на периферия. 
Лично аз не крия, че  продуктите им ми допадат много, а Rival 600 е любимата ми геймърска мишка! Но без повече да се бавим, директно преминаваме към краткото ревю, а видеото можете да видите тук!

Дизайн

Rival 600 има типичният геймърски дизайн и визия, формата е асиметрична, а мишката е предвидена за десничари.
Цялата тя е изработена от пластмаса, покрита със Soft touch материал, а пластините в двете страни на мишката имат силиконови подложки за по-стабилен захват.

Rival 600 форма
Rival 600 форма

Теглото е 96 грама, а бутоните са изработка на SteelSeries, механични с живот 60 милиона клика.
От дясната страна имате на разположение три бутона, които можете да персонализирате от софтуера SteelSeries Engine, но тук бе един от проблемите… разположеният в предната част (на лявата страна) бутон е прекалено далеч и е почти неизползваем при игра, точно за това махнах всякакви настройки за него и просто не го използвам.

Rival 600 захват
Rival 600 захват

От дясната страна няма бутони, а мишката има лек наклон, които променя симетрията. 
Точно както всички останали геймърски продукти през 2018 и 2019 г., и тази мишка има RGB подсветка, която мога да наредя сред най-добре изглеждащите.
RGB-то е разделено на 8 отделни зони, които можете да настроите спрямо вашите препочитания, но най-добре изглежда или статичен цвят, или Color Shift опцията, която сменя плавно цветовете както на логото и страничните елементи, така и на скрола. 

rival 600 бутони
rival 600 бутони

Двата бутона в предната част на мишката са изключително удобни, тъй като са направени с „вдлъбнати канали“, където лягат вашите пръсти за по-голям комфорт, а между тях се намира scroll бутонът. Последният е може би най-добрият, който някога съм използвал, а гумираното му релефно покритие прави употребата му безпогрешна, без приплъзване, без прескачане и тн. 

Последен, но не и по важност е кабелът. Той е с дължина 2 метра и може да се сваля от мишката за по-лесно пренасяне. От едната страна е обикновен USB A жак, а от другата – MicroUSB. Смесени чувства може да внесе липсата на оплетка, която попринцип прави кабелите една идея по-здрави, но същевременно по-твърди, а понякога заповат и да се оплитат.
Според мен липсата на оплетка е по-добър вариант, защото така имате повече възможност за движение без заплитане и без тежки кабели.

Сензор

Тук идва време да разгледаме един от най-важните елементи на Rival 600. 
От SteelSeries са сложили перфектен TrueMove 3+ сензор, което означава, че имате цели 2 сензора.
Основният е с CPI 12 000, което е немислимо много, защото надали някой използва подобна чувствителност (Аз използвам CPI 600), а вторият сензор отговаря само аз Lift-off дистанцията. Той отмерва от о,5 до 2 мм, а настройката може да бъде направена отново от софтуера. 
Основният сензор е повече от перфектен за FPS игри, като мишката бе тествана в CS:GO, Overwatch, Apex Legends, Fortnite и др. 

Интересното е, че няма никакво разминаване между движението на ръката и движението на курсора (мерника в игра). Това твърдят и от SteelSeries, че мишката има „True 1 to 1 tracking“ с движението на ръката. Повече тестове ще видите във видео ревюто! 

Rival 600 Сензор
Rival 600 Сензор

По време на игра единственото нещо, за което мислих е представянето. Това се получи, защото Rival 600 се справяше повече от перфетно във всяко едно отношение, а може би и защото предпочитам асиметрични мишки. 

Друг тест бе World Of Tanks, където ви трябва супер прецизност, защото се налага да се целите в много дребни елементи, а ако сензорът не е точен и прескача, сте прецакани…. 
Дори няма смисъл да споменавам какво е положението в стратегии като StarCraft II, Ashes of the Singularity и тн, защото все пак Rival 600 e мишка със сензор, направен за FPS игри и супер прецизни движения. 

Екстри и интерфейс

Под екстри имам предвид една единствена, но доста важна! 
Тъй като мишката е с тегло 96 грама, се предполага, че е за хора, които предпочитат по-тежки. От двете страни на Rival 600 има по една пластина, която се сваля, а под нея можете да поставите и тежестите, които са включени в комплекта. За ваше улеснение и по-прецизно нагласяне имате общо 8 тежести по 4 грама, като от всяка страна можете да сложите по 4. 
На мен не ми се наложи да ги използвам, но е готино, че можете да си настроите центъра на тежестта, където пожелаете. 

Софтуерът SteelSeries Engine 3 е един от най-адекватните, които съм използвал. Супер семпъл, но без да липсват каквито и да са опции в него.
Там можете да нагласите както всеки един от 7-те бутона на мишката, така и чувствителността на сензора от 100 до 12000 CPI, lift-off дистанцията, времето за реакция, а на бутоните може да сложите както макрота, така и мултимедийни опции. 

В другият таб се намират настройките на RGB подстветката, където отново всичко е във ваши ръце, спрямо предпочитанията ви, но както вече споменах, Color Shift е най-красивата опция от всички. 

Софтуерът крие и една много интересна част – интеграция с различни приложения и игри. 
Това означава, че можете да свържете SteelSeries Engine с CS:GO, Minecraft, Dota II, а сега очакваме и Mortal Kombat 11! При такова свързване можете да се възползвате от някои опции, които предимно се отразяват върху подсветката. 
В CS:GO можете да настройте някоя от зоните да свети в различен цвят в зависимост от това на колко кръв сте, колко патрона имате или колко Headshots сте направили! Яко, но безполезно, защото надали някой си гледа мишката, докато играе CS…. 

Обратното нещо обаче мога да кажа за интеграцията с Discord. В него отново можете да настроите отделни зони от подсветката спрямо състоянието на приложението. Можете да нагласите да мига в различни цветове в зависимост от това дали получавате съобщение в даден канал или някой се е включил във войс чат. Това е по-удачната употреба на подсветката на мишката, но отново ако я използвате, надали ще забележите, че нещо по нея мига.

Заключение

Цялостното ми впечатление от SteelSeries Rival 600 е повече от положително. 
Качеството на мишката е на много добро ниво, изработката също, а удобството, което предоставя е повече от очакваното. Най-важното в случая е прецизността на сензора, който без проблем се справя с абсолютно всяка игра, без значение дали правите фликове в CS:GO или цъкате някоя стратегия, ще останете приятно очаровани от точността, а lift-off дистанцията ще зависи само и единствено от вашето препочитание. 

След като използвах Rival 600, рехиш да се сдобия и с безжичната версия – Rival 650, която е абсолютно същата, но безжична и малко по-тежка. 
Тъй като изборът на мишка е много строго индривидуален, считайте това ревю за насока, а не го вземайте буквално, защото хората предпочитат различен захват, различна тежест и тн. 🙂 

И като за финал дойде време да ви кажа и цената – около 160 лева… Да, не са малко, но това не е мишка в ниския клас, а периферия, която е повече за хора, които наистина искат нещо качествено, точно и издръжливо в дългосрочен план.