Falcon 9 не успя да се приземи на сушата

falcon 9 кацна във водата

falcon 9 кацна във водата

След като в рамките на 2 дни от SpaceX изтреляха втора ракета, носеща провизии и важна апаратура за тестове към Международната космическа станция, Falcon 9 не успя да се приземи успешно на сушата.

Това е първото неуспешно приземяване на суша от общо 12, докато кацането върху кораб в океана е белязано с няколко неуспешни опита, но дори последният е преди две години.

Според информация от Илон Мъск, в Twitter, е отказала хидравликата на един от страничните стабилизатори на ракетата, което я е накарало да се завърти. Въпреки това, точно преди да се докосне до водата двигателите успяват да спрат въртенето и разпъването на краката за кацане е било успешно, но при самото кацане бустерът се накланя и ляга на повърхността.

Друга информация от профила на Мъск е, че Falcon 9 е здрав и все още изпраща данни, които ще помогнат на екипа да научат повече за повредата и евентуално да отстранят възможността за повторна поява при друг полет.

От друга страна, по-важната част от мисията е успешна, а именно извеждането на карго апарата Dragon, които разгъна соларните си панели и е в рандеву към МКС, където ще бъде прихванат с ръката-робот и ще бъде скачен с модул „Harmony“, в долната част на станцията. Това се очаква да стане в събота сутрин.

SpaceX Dragon апарат
SpaceX Dragon апарат

От информацията от стрийма на SpaceX стана ясно, че в отворения отсек на Dragon има два модула за провеждане на научни опити, които трябва да бъдат монтирани от външната страна на станцията, а в самата капсула са транспортирани провизии за шестимата астронавти на борда на Международната космическа станция.

Единият от външните модули ще служи за измерване на височината на горите на Земята с помощта на лазери, което ще даде по-ясна представа на учените относно обезлесяването и натрупването на въглероден диоксид, а от друга страна ще се следи как новите дръвчета улавят газа. Вторият модул за експерименти, „Robotic Refueling Mission-3“, ще бъде използван за тестове за пренасяне на супер студени горива, с които се цели да се изпробва възможността за сервизиране на сателити в орбита.