Телескопът Hubble засне сблъсък на две галактики

Сблъсък на галактиките NGC 6052

Телескопът Hubble засне сблъсък на сблъсък на галактиките NGC 6052, намиращи се на 230 милиона светлинни години от Земята.

Телескопът на NASA, Hubble, е направил невероятна снимка на две сблъскващи се галактики.

Двете са известни под общото име NGC 6052 и се намират в съзвездието Hercules, на около 230 милиона светлинни години от земята, което само по себе си означава, че тази колизия се е случила много отдавна, но чак сега светлината е достигнала до сензорите на Хъбъл.

Първоначално те са открити от небезизвестния Уилям Хершел през 1784 г., но погрешно са били приети за една галактика, заради „странната си форма“. С времето астронимите са установили, че NGC 6052 са две различни системи, които са в „сблъсък“.

Телескопът Hubble, заснет по време на ремонтна мисия
STS-125, на 4 май 2009 г.

„Преди много време гравитацията е привлякла две галактики една към друга към хаотичното им състояние, което наблюдаваме в момента“ споделят от NASA.

В продължение на изявлението, от NASA споделят, че сблъсък между звезди е много рядко явление, тъй като са много малки спрямо разстоянието на което се намират една от друга. (по-голямата част от галактиките се състои от „празно пространство“)
Добавят още, че двете галактики се очаква да се слеят в една стабилна, но това ще отнеме доста време, или поне докато светлината пропътува до тук.

Също така от агенцията казват, че Млечният път също следва да се слее с най-близката галактика – Андромеда, но няма място за притеснения, тъй като това ще се случи след не по-малко от 4 милиярда години.

NGC 6052 са били наблюдавани и в миналото, но със старата „камера“ на Хъбъл, а новото изображение е заснето с Wide Field и Planetary Camera 3.

Източник: ESA/Hubble & NASA