Сгъваеми дронове ще помагат при спасителни акции

Сгъваеми дронове

Сгъваеми дронове

По-рано тази седмица видяхме нов интересен вид сгъваеми дронове, които са предвидени за употреба при спасителни акции.
Разработчици от „Цюрихския университет“ са създали малък безпилотен апарат, който може да променя геометрията си, докато лети. Те споделят, че тази идея е дошла от наблюденията им над птици, които също променят формата си, когато се наложи да минат през различни препятствия или тесни места.

Сгъваеми дронове
Сгъваеми дронове

Целта на дроновете е да улесняват спасителните акции при срутени сгради и пожари, като ще могат да минават през тесни цепнатини в стените, таваните и други части, търсейки хора или опасности.
За целта, те са оборудвани с 4 мотора върху 4 рамена, 2 камери и 1 микрокомпютър, който извършва всички изчисления, тъй като разработчиците целят пълна автоматизация посредством алгоритми.

От видеото по-долу става ясно, че дроновете ще могат да заемат H – образна, T – образна и O – образна форма в зависимост от ситуацията. Хубавото е, че това става по време на полет, без да се нарушава стабилността на апарата и без да трябва той да се приземява.
Освен тези варианти, дроновете ще могат да заемат и много асиметрични форми, отново в спрямо от нуждата от преодоляване на препятствие.

Въпреки, че летателните апарати могат да вземат решения за някои неща, свързани с полета, те все още не могат съвсем сами да оперират и да влизат в сгради, претърсвайки стаите за оцелели или хванати в капан хора. Разработчиците споделят, че смятат да интегрират алгоритми, с чиято помощ да се постигне пълна автономност и възможност за заемане на позиция в триизмерни форми.

Един от проблемите при направата на такъв тип апаратура е, че тя може да бъде използвана и за шпионаж, тъй като е малка, с две камери и може да променя формата си, за да минава през тесни пространства.

Заглавна снимка: University of Zurich