Ford представи ръчен респиратор, който предпазва здравните служители от коронавирус

Ford Respirator PAPR

Ford Respirator PAPR

За да предпази здравните работници и всички на първа линия в борбата с COVID-19, Ford започва масово производство на своята разработка на мощен респиратор за пречистване на въздуха (PAPR). Устройството служи за предпазване на човека от вдишване на замърсители. Автомобилният производител успя да осъществи своята идея до работещ прототип за по-малко от 40 дни. Тя е базирана на съществуващ дизайн на компанията 3M.

Хората, които се борят на първа линия с коварния вирус вече успяха да се възползват от бързата реакция на Ford.  Медицинският център „Virginia Maison“ в Сиатъл, Вашингтон, е първият клиент, който ще включи новите PAPR устройства в активната битка с COVID-19. 

Производството на респираторите за пречистване на въздуха започна в средата на април, като автомобилният производител заяви, че има капацитет да изработи 100 000 или повече от тези устройства.

Ръчен респиратор, пречистващ въздуха на Ford
Ръчен респиратор, пречистващ въздуха на Ford

Какво е PAPR?

Устройството представлява нещо като скафандър, който астронафт би облякъл, но вместо да предпазва обитателя си от вакуум, температурни крайности или опасно излъчване, новият PAPR на Ford предлага специална защита от коронавируса.

PAPR осигурява филтриран въздух, доставен под положително налягане, за да го предпази от външни замърсители. В този случай системата е проектирана, така че да предотвратява разпространението на инфекциозното заболяване, но подобни респиратори могат да имат и много други приложения.

„Налягането на въздуха идва отгоре над капака и надолу“ – обяснява Марси Фишър, директор на Ford за глобална и вътрешна техника. Това предотвратява навлизането на външни замърсители.

Специфичният дизайн на качулката е с интегриран щит за лице. Той се плъзга върху главата и приляга плътно към лицето с еластична лента. Уплътнението е плътно, но не е херметично, тъй като няма необходимост от това. Гъвкъв маркуч в задната част на качулката я свързва с основното тяло на респиратора. Той съдържа батерия, вентилатор и HEPA филтър, за да предпазва от замърсителите.

Инженерите на Ford споделиха, че са искали да използват съществуващ дизайн на филтри, но от индустриалния и технологичен гигант 3M са заявили, че не могат да изработят достатъчно от тях. Така се е стигнало до специално партньорство между компанията и Mann + Hummel, които са успяли да създадат филтър специално за борбата с COVID-19.

За да опростят максимално нещата, PAPR на Ford използва акумулатор, който може да бъде закупен, дори от близкия Home Depot.

Респираторът за пречистване на въздуха на Ford е одобрен от Националния институт по безопасност и здраве при работа за ограничена употреба, за да помогне по време на кризата с коронавируса.

Ford PAPR
Ford PAPR

Поставяне на PAPR

Едно от предизвикателствата при изобретяването на респиратора е било неговият обем и дизайнът на предпазната качулка. След редица доразработки, еластичната подплата е добавена така, че да може да се поставя лесно, дори ако носите очила. 

Изненадващото е, че качулката предоставя широко зрително поле. През нея се вижда, както обикновено, а преди дъхът ви да започне да замъглява пластмасата, просто натискате бутона в долната част на PAPR и вентилаторът се включва, за да избегне това неудобство. Самият вентилатор работи почти безшумно.

„Въпреки че могат да бъдат почистени и дизинфекцирани, качулките са консумативи“, казва Фишър. „Целта е те да бъдат обезвредени“, въпреки че всяка здравна организация има свои процедури за това.

Устройството тежи около 5 килограма, но от Ford споделят, че не са имали достатъчно време да усъвършенстват дизайна, но за улеснение, то се прикрепя към гърба ви с лента минаваща през талията.

Стъпка напред

Респираторът за пречистване на въздуха на Ford е вече наличен за поръчка. Той се предлага с една качулта плюс батерия със стандартен капацитет и батерия с висока мощност. Цената на едно устройство е около 715 долара, но всички печалби от него ще бъдат дадени за благотворителност в помощ на борбата срещу пандемията COVID-19.