Apple ще ви позволи да споделяте автоматично своята медицинска информация с лекари

Apple Watch

Apple Watch

Технологичният гигант Apple работи върху по-лесното споделяне на здравна информация с медицинските лица на първа линия, които реагират при спешни случаи. В новата версия на софтуера за iOS се включва функция, позволяваща ви автоматично да споделяте данните от своето медицинско досие през вашия iPhone или Apple Watch, когато се обадите на Бърза помощ.

Функцията, наречена „Споделяне на Medical ID по време на спешни повиквания“ е налична в бета версия на софтуера за iOS 13.5. Той ще бъде представен на потребителите през следващите седмици.

Устройствата на Apple включват медицински документ за самоличност, в който можете да попълните вашата здравна информация като алергии, лекарства, които приемате или текущото ви здравословно състояние и заболявания. Освен тези данни, тя включва информация за контакт при спешни случаи, която позволява на медицинските специалисти да се свържат с вашите близки.

От компанията споделят, че всички данни са криптирани и не могат да бъдат прочетени от Apple. Те трябва ръчно да бъдат попълнени, за да се включат в медицинския идентификационен номер.

Apple Watch 2
Apple Watch 2

Ако активирате новата фунция на iOS 13.5, вашата информация ще бъде автоматично споделена, когато наберете Бърза помощ, но само в случай, че живеете на място, където се поддържа тази услуга. 

Целта на тази нова функция е да се ускори споделянето на важни здравни данни по време на пандемията COVID-19, когато здравните заведения са препълнени с пациенти. Това може да намали драстично времето за реакция при спешни случаи, като веднага стане ясно, че сте алергични към дадено лекарство.

Apple е поредната компания, която се включва активно да помага в борбата с коронавируса. Освен новата функция, iOS 13.5 ще включва и първите инструменти, които помагат за проследяване на разпространението на COVID-19. 

Apple и Google се обединиха, за да улеснят използването на смартфони за проследяване на стъпките на заразените хора и идентифициране на всички, които са били в контакт с тях. Чрез новата версия на софтуера, здравните организации могат да създават приложения, за да предупреждават хората, че може би са били изложени на заразата.