Новите Raspberry Pi камери за „Направи си сам“ проекти

Raspberry Pi Camera

Raspberry Pi компютрите винаги са били чудесен избор за експерименти, заради малкия си размер и голяма функционалност. Но с добавянето на новата камера с високо качество на картината, те се превръщат в идеални помощници за домашно видеонаблюдение и изграждане на система за сигурност.

Предишната 8-мегапикселова камера не можеше да впечатли, но сега е заменена с нова 12-мегапикселова използваща IMX477 сензор на Сони. Той поглъща повече светлина, предоставяйки по-високо качество на картината. Обективът може да бъде закупен отделно, като цената за 6mm е $25, а 16mm модел струва 50 долара. Те използват стандартни C- и CS- лещи от охранителни камери за повече опции.

Raspberry Pi Camera
Raspberry Pi Camera

Но за какво същност може да се използва Raspberry Pi камерата?

Според гайдът, който предоставя компанията, камерата може да се използва за най-различни проекти – от любителски кадри на дивата природа, до система за домашно видео наблюдение. Raspberry Pi може да заснема тайм-лапс кадри, които в последствие вие да превърнете в забързано видео. Пример за такъв клип могат да бъдат разцъфващите цветя навън. Камерата може да заснема видео от задния ви двор, което да използва обработката на изображения в Google, за да идентифицира какво има на кадрите и да туйтва автоматично клипа.

Друго приложение на камерата може да бъде за високоскоростно заснемане със 120 кадъра в секунда, което да се задейства при движение или като шпионска камера, която се активира от инфрачервен детектор.

Някой хора вече работят върху идеята за създаване на ръчна камера Raspberry Pi, прикачване на професионални SLR обективи и дори стриймване за Youtube.