Huawei AppGallery и MoreApps – местата за вашите любими приложения

Huawei AppGallery

Huawei AppGallery

Сигурно повечето от вас вече знаят, че новите устройства на технологичния гигант Huawei идват без инсталирани Google Mobile Services, тоест нямате достъп до услугите на Google и PlayStore. +

Липсата на GMS сериозно застраши компанията от загуба на лидерска позиция и накара много от потребителите на марката да обмислят по-внимателно своето преминаване към по-нови модели смартфон, каквито са Huawei P40 Lite, P40 Pro, Mate 30 Pro, Mate Xs. Разбира се, това нямаше как да бъде допуснато и от Huawei дадоха сериозна заявка, доразработвайки собствената си платформа за мобилни услуги – Huawei Mobile Services.

В нея намери място и новият магазин за приложения – AppGallery. Той е изработка на Huawei, в която са включени над 1 милион разработчици от цял свят, които създават и качват Apps в „магазина“. Това е голямо предимство за всички, които се притесняваха, че с новите устройства ще имат ограничен достъп до приложения и игри.

Но въпреки че AppGallery се обогатява много бързо и ежедневно, към днешна дата може би ще имате нужда и от други варианти да се снабдите с някои от желаните от вас приложения.

Едно от големите улеснения при преминаването към нов модел смартфон е така нареченият “Phone Clone”. Това е приложение, което може да изтеглите от всички възможно „маркети за приложения“, в това число – AppGallery, PlayStore и AppStore. Чрез него бързо и лесно да прехвърлите цялата си информация, файлове, настройки на телефона и включително инсталираните приложения от старото си устройство към новото.
Удобството тук е, че няма значение каква марка е старото ви устройство, защото Phone Clone работи с всички Android телефони (след версия 4.4), както и с iPhone. При смартфоните на Apple, единствено трябва да знаете, че можете да прехвърляте само данни като контакти, снимки, видеа, но не и приложения, тъй като те изпозлват изцяло различна платформа.

 

Phone Clone ви предоставя възможност да селектирате какво точно искате да „клонирате“, като пренасянето на данните се осъществява посредством “Ultrasonic” връзка между двете устройства, свързваща ги чрез Wi-Fi. Най-голямото предимство на приложението е, че то ви предоставя възможност да прехвърлите информация, дори от смартфон на друг бранд.
Последно, но не и по важност е това, че можете също да използвате PhoneClone и на по-късен етап, ако искате да добавите някое приложение към новия си сматфон или просто сте забравили да качите някое.

Например, аз прехвърлих всичките си файлове от стария Huawei Mate 10 към Huawei P40 Pro, без никакви проблеми в рамките на няколко минути. Тествах клонирането между P30 и P40 Pro. Там разликата в прехвърлянето беше осезаема. Това означава, че колкото е по-нов моделът, толкова по-бързо ще става пренасянето на данни между устройствата.

След като сте клонирали стария си смартфон, можете да прецените дали имате нужда от нещо друго и да отворите AppGallery, където ще откриете богато разнообразие от приложения и игри.

Huawei AppGallery е новият официален „магазин“ на марката. На външен вид изглежда изчистено, добре структурирано и много лесно за навигиране. В него имате възможност както да избирате от зададени категории, така и да използвате търсачката, ако искате да откриете конкретно приложение. AppGallery има и категории като „Актуални“, където ще откриете популярните към настоящия момент приложения, а във „Водещи“ ще намерите всички високо оценени Apps.

 

Менюто „Мениджър“ ви известява за всички налични актуализации, а освен това ви предлага една доста интересна опция за „Почистване на мястото за съхранение“. Чрез него можете да изберете кешът от кои приложения да бъде премахнат от устройството ви, освобождавайки място и оптимизирайки работата на смартфона.

В последното меню „Аз“ пък получавате пълен отчет за приложенията, които сте изтеглили, хронология на покупките, информация за дадените от вас отзиви, както и възможност да добавяте Apps & Games в списък с желани.

Българските разработчици също се включват активно в AppGallery, което улеснява българските потребители, предоставяйки им възможност да използват например голяма част от банковите приложения като тези на DSK Smart, RaiMobile, Postbank, Phyre или A1 Wallet.

 

Това, което знаем от компанията е, че тепърва предстои работа по другите приложения, които родните банки използват.

Ако все пак не откривате приложението, което ви трябва, можете да изтеглите MoreApps. В него има повечето неща, за които ще се сетите. Интересното е, че то ще ви даде до 3 алтернативи, които включват изтегляне от AppGallery, изтегляне от APKPure, използване на онлайн версия или изтегляне директно от страница на производител. Такива примери са Instagram, Facebook и Messenger, както можете да видите на снимките по-долу. 

 

С последните си обновления, MoreApps предостави функцията не само за изтегляне на приложения или игри, но и за актуализирането на вече свалените такива.

След клонирането на старото ми устройство, аз си свалих всички допълнителни приложения с помощта на MoreApps и до момента няма нещо, което да ми липсва, а също така вече можете да използвате и Netflix, и HBO GO, през MoreApps.