Преглед на новия i7-8700K от Intel – Част 1

Intel i7-8700K

Голяма част от хората се нахвърлиха веднага към Ryzen процесорите на AMD, но Intel извадиха скрит коз от ръкава си с новия i7-8700K от генерация Coffee Lake.
За разлика от по-старите Kaby Lake и Skylake поколения, този разполага с малка, но достатъчно осезаема разлика, която оказва влияние в производителността и прави този процесор, почти универсален, като изключим ограничението при PCI-E линиите и се абстрахираме от XEON.

Intel i7-8700K за разлика от 7700К разполага с 6 реални ядра и 12 нишки, като това е с 2 ядра и 4 нишки повече от предшественика си, а е направен по същата 14 наноментрова технология и няма много голяма разлика между двете архитектури.
Въпреки това подобрение, трябва да знаете, че новите Coffee Lake процесори работят само и единствено с чипсет Z370 и не могат да бъде поставени на дъно с по-старите Z270 или Z170, въпреки че използват един и същи сокет – 1151.

Това означава, че ако искате да се оборудвате с новата генерация процесори от Intel, трябва да купите и ново дъно, като към този момент мога да ви препоръчам да се ориентирате към ASRock. Те предлагат много опции за малко по-малка сума,  запазвайки надеждността и разполагат с подобрен VRM и чип за управление на честотите при овърклок или да погледнете този вариант.

Intel 8-th Gen. Coffee Lake
Intel 8-th Gen. Coffee Lake

Друг факт, с който трябва да сте запознати е, че i7-8700K идва без охладител, което е типично за K процесорите, които са отключени за овърклок и ще трябва да помислите, какво охлаждане да използвате. В този случай, аз използвам воден охладител с 240 мм радиатор – BeQuiet! Silent Loop 240, като температурите на IDLE са около 25-27 градуса, а при товар не надминават 60-65 градуса, a TDP е 95 вата.
Базовата работна честота достига до 3,5 GHz, а максималните честоти при Turbo Boost са до 4,7 GHz. Имайте предвид, че можете лесно да овърклокнете, но трябва да имате познания, добро дъно, захранване и охлаждане. Легендарният Der8auer успя да „изпомпа“ 7,3 GHz и ви препоръчвам, да не минавате 5,1 GHz в домашни условия без течен азот, делидинг и репастиране с течен метал.

Разбира се, за да ви покажа нагледно как се представя процесорът, съм направил няколко теста, от които може да получите базова информация за представянето му спрямо останалите, тъй като планирам да направя пълно ревю с различни сценарии.

Първият от серията тестове, както може да се очаква е в Cinebench R15, където процесорът се представи повече от добре и лично аз очаквах малко по-ниски стойности, но тук изкара солидните 1417 точки при стокови честоти, като рендването на изображението стана изключително бързо и той не успя да качи температури над 40 градуса. За справка и сравнение, тествах още два процесора- един мобилен и един по-стара генерация и резултатите изобщо не са толкова обещаващи.
Мобилният i7-7700HQ изкара около 730 точки, а desktop i5-6600K успя да постигне едва 630 точки при 4.1GHz работни честоти.

i7 8700K cinebench score
i7 8700K cinebench score

Според мен, това е доста добър резултат, но за разлика от модели като Intel i7-5820K, които работят на X99 сокети, този има по-малко PCI-E линии (само 16) и това означава, че няма да можете да използвате пълноценно видео карта + аудио карта + firewall или каквото ви идва на ум. Това е една от главните лимитации при този клас потребителски процесори, на която трябва да обърнете внимание. За мен това не е проблем, защото на PCI-E слотовете има само една видео карта – MSI GTX 1080 Ti 11G, която използва пълния капацитет и не планирам да добавям друго към конфигурацията.

Следващият тест, който направих е в Geekbench, тъй като това е един добър вариант да получите по-детайлна информация за представянето на чипа. Тук 8700K изкара 5669 точки за производителността на едно ядро и 24640 точки при multi-core употреба.
Прикачам по-подробна информация от резултата от теста:

i7 - 8700K Geekbench тест
i7 – 8700K Geekbench тест
i7 - 8700K Geekbench Single-core тест
i7 – 8700K Geekbench Single-core тест
i7 - 8700K Geekbench Multi-core тест
i7 – 8700K Geekbench Multi-core тест

Главната причина за избора ми на такъв процесор е, че тази конфигурация ще се използва само за работа. Компютърът заема функцията на workstation повече, отколкото за каквото и да е друго, и за това избрах i7-8700K, тъй като има 2 ядра повече, които могат да бъдат разпределени по виртуалните машини в HyperV. Разбира се, няма как да очаквате производителност като Xeon процесор, но при него цената е по-висока от 700-те лева за 8700К.

Към този момент не съм имал никакви проблеми с него и представянето му, а машината работи 24/7 без да се налага да бъде рестартирана и без да загрява. За последното мога да благодаря само и единствено на доброто охлаждане на Silent Loop 240 от BeQuiet!

Въпреки, че действа като работна станция, от време на време се играят игри на него, като всички нови заглавия вървят без никакъв проблем на MAX настройки и то с много прилични резултати за кадри в секунда. Естествено, голяма част от добрите резултати се дължат на видео картата, но игри от сорта на GTA V, които изискват повече процесорна мощност, нямат никакви проблеми. Повече информация ще ви предоставя във втората част на това ревю, която в бъдеще може да се превърне в поредица, а защо не и във влогове. 🙂

Също така, този процесор е добър избор за тези от вас, които искат да стриймват в Twitch или YouTube без да имат лаг/проблеми/забиване или за каквито други гличове се сетите. Това е възможно, защото той разполага с 2 ядра и 4 нишки повече и се справя перфектно с енкодинга.

Конфигурация с i7 - 8700K
Конфигурация с i7 – 8700K

За момента не мога да споделя как се представя спрямо новите Ryzer процесори от AMD, но когато ми попадне такъв със сигурност ще направя FACE 2 FACE съпоставяне. 🙂

Очаквайте и втора част, в която ще представя цялата компютърна конфигурация и още повече тестове както от игри, така и за цялостното й представяне, а от вас очаквам да кажете, от кои заглавия искате да видите резултати както на i7-8700K, така и на видеокартата MSI GTX 1080 Ti.