Ревю: мониторът Philips 278E предлага извит екран и приятен външен вид

Philips 278E монитор

Philips 278E монитор

Голяма част от хората са запознати с факта, че Philips правят приятни монитори, освен останалата потребителска електроника.
Днес ще ви представя модела Philips 278E, който освен стилен външен вид предлага и добра картина, извит екран и лесно за навигация меню.

Външен вид

Philips 278E8 предлага стилен дизайн, който може да бъде съчетан много лесно с почти всякакъв интериор, тъй като освен сравнително тънките рамки около екрана, той разполага и с минималистична стойка, върху която е поставен. Тя почти не заема място на бюрото и по този начин не пречи на разположението на клавиатурата, мишката или каквато периферия използвате. Освен това, тя е изглежда достатъчно здрава и надеждна, за да държи 27 инчовия монитор.

Philips 278E8 стойка
Philips 278E8 стойка

Предната част е изчистена, а бутоните или в този случай, джойстикът, е изнесен на гърба на монитора, точно между панела и стойката. Единствената ми забележка е, че пластмасата, която е използвана за направата на цялото устройство е магнит за пръстови отпечатъци, а задната част е почти огледална. Въпреки това, мисля, че външният вид е красив и на мен ми допада, тъй като няма излишни светлинки по панела и много бутони.
Задната част, както споменах, е почти огледална и ще се наложи по-често да почиствате монитора, защото всякакъв прах ще личи.

Портове и свързаност

Този път съм приятно изненадан от Philips, тъй като освен HDMI порт виждам и Display port, като по този начин ще имате по-голям избор от начини за свързване към вашия компютър/лаптоп/таблет или каквото използвате като източник на сигнал. Отделно от тях, имате на разположение и един D-SUB порт, за по-стари устройства, които не поддържат посочените по-горе стандарти.

Philips 278E8 портове
Philips 278E8 портове

Както повечето нови монитори, така и този е оборудван с аудио вход и изход, към които можете да свържете вашите слушалки или тонколони, а ако не желаете да ги използвате, просто може да разчитате на вградените говорители в монитора, които според мен са една идея по-добри от тези, при другите продукти в този клас, но все пак не трябва да очаквате чудеса от тях, главно заради размера им.

Меню и настройка

Честно казано съм привърженик на лесните за настройка устройства и не обичам да прекарвам много време в навигация в менютата, а този монитор има елементарно меню с достатъчно опции за потребителите, които не търсят професионален екран и настройки.
Навигацията се извършва от джойстика в задната част на екрана, който е достатъчно удобен и успешно елиминира нуждата от повече бутони.

Philips 278E бутон за меню
Philips 278E бутон за меню

Освен базовите настройки за контраст, яркост и гама, имате и такава за топлината на цветовете, като изборът там е между sRGB и в келвини, съответно 6500K и 9300К. Според мен по-удачният вариант е да използвате sRGB, конкретно в този случай, тъй като останалите две за моя вкус са студени и сините цветове надделяват.
Добре е да виждаме все повече устройства с такава функция, защото все пак всеки има индивидуален поглед над картината и не може един екран да бъде универсален за всички хора, с изключение на професионалните, които могат да бъдат настроени почти за всеки, но те са в коренно различен ценови клас.

Освен това, имате и опции SmartContrast, Smart Response и функция за намаляване на сините цветове, които обикновено натоварват много зрението, но като софтуерно решение, не мога да гарантирам, до каква степен LowBlue mode се справя с тази задача, защото това е проблем на подсветката и трудно може да бъде оправена със софтуер, изцяло според физичните закони!

Технически характеристики

Philips 278E8 е монитор в среден ценови клас и предлага добри характеристики за цената си.
Панелът е 27 инчов LCD със зрителни ъгли от 178 градуса, като същевременно извивката му е 1800 R. Разделителната способност е стандартната за среден клас екрани 1920х1080 пиксела, а контрастът е 3000:1, като нормално при такъв клас монитори сме свикнали да виждаме 1000:1. Освен това, времето за реакция е свалено на 4ms, но това е лимитация от самата технология. Към този момент 1ms реакция виждаме само при TN панелите, а не при LCD и IPS.
Мониторът предлага и вградени говорители, по 2 от всяка страна, както и вход за слушалки или друг вид аудио, в зависимост от това, какво използвате. Единствено трябва да съобразите, че трябва да използвате 3,5 мм аудио жак.

Екран и лични впечатления от него

В продължение на няколко седмици тествах този монитор и това което мога да кажа е, че никак не е лош, но просто ще се наложи да си поиграете малко с цветовите настройки, след като го извадите от кутията, защото според мен бяха малко бледи. След около 10 минути вече бях персонализирал екрана и всичко беше добре.

Philips 278E монитор
Philips 278E монитор

Добрата страна на нещата е, че зрителните ъгли са широки, а извивката на екрана допринася за усещане, че сте в самата картина и помага още повече в това да няма размиване или затъмняване на картината, погледната от някоя страна. Въпреки, че тя не е много голяма, определено се усеща, че я има и на мен този вариант ми допада, защото при гейминг изглежда по-добре.

Philips 278E зрителни ъгли
Philips 278E зрителни ъгли

Разбира се, 278E8 няма висока честота на обновяване на картината, а работи на добре познатите 60 Hz като той е удачен избор, ако не си търсите изключително бърз монитор, като AOC AGON, който тествах преди няколко месеца. Главно заради цветовете и извития панел се постига много приятно усещане, когато играете някоя игра.
Едно от заглавията, което винаги използвам е World of Warcraft, заради наситените цветове, и там мога да разбера действително как се представя мониторът, тъй като не разполагам със спектрометър или фотодиод, с които да премеря показателите на матрицата.
По време на игра, всичко беше ок, с изключение на яркостта. За да бъдат възможно най-точни цветовете, тя трябваше да бъде намалена, а това оказа влияние в по-тъмните сцени във филми и игри.

Финално заключение и оценка

Според мен, цялостното представяне на Philips 278E8 бе на ниво, но има някои неща, които могат да се желаят при монитор в ценови клас около 400 лева, какъвто е и този. За да бъде възможно най-ясно, ще дам оценка на няколко елемента по скалата от 1 до 10.

Цялостно изпълнение – 8/10 
Това се дължи на факта, че мониторът може да се наглася само и единствено напред-назад, а няма опция нагоре-надолу (лимитация на стойката) Понякога това може да бъде досадно, защото хората са с различна височина и не на всеки това разположение би било удобно. Всичко останало е добре направено и нямам забележки, като дизайнът е привлекателен, а извивката на екрана допринася за по-доброто усещане при употреба.

Опции за свързаност и допълнителни екстри – 8/10
Както споменах по-горе, мониторът има доста входни портове, което дава по-голям избор на потребителите. За жалост, не видях USB портове. Това не е особено голяма драма, но наличието на 1-2 USB-A е много голямо удобство и все повече  хора търсят такава екстра, когато купуват монитор.

Качество на картината и панел – 9/10
Тук нямам забележка, освен това, че трябва да прекарате известно време в настройките, за да персонализирате цветовете спрямо вашите изисквания. В момента, в който направите това ще се насладите на изчистена и детайлна картина с добри цветове.

Финалната преценка ще оставя на вас! 🙂