Panasonic Lumix S1R и моят опит с него

Panasonic Lumix S1R - ревю

Panasonic Lumix S1R - ревю

По-рано тази година от Panasonic обявиха новите си безогледални фотоапарати с Full-frame сензори – Lumix S1R и Lumix S1. По-малкият модел, Lumix S1 е насочен повече към видеото, а S1R към фотографията. 
За щастие успях да тествам по-големият, S1R, и сега ще споделя моите впечатления от работата ми с него, която ще ви кажа, че беше много приятна!

Дизайн 

Започваме с дизайна, тъй като той е важна черта, особено ако се налага да използвате даден апарат за по-дълго време. Lumix S1R не е сред най-леките камери, но въпреки това самата ръкохватката на устройството е достатъчно дълбока, за да имате стабилен и комфортен захват. Освен това, цялото тяло е изработено от магнезиева сплав, но в този ценови клас това е очаквано, тъй като виждаме премиум техника, насочена към професионалистите
Говорейки за дизайн, тук трябва да спомена, че лично за моята употреба, бутоните бяха много удобно разположени, а освен това, апаратът разполага и с три колелца, които при мен винаги служат за настройка на „Shutter speed“ (скорост на затвора) и „Aperture“ (бленда). 
Друго нещо, което на пръв поглед може да ви се стори като дреболия е това, че слотът за карти памет се намира в дясната страна на апарата, а не отдолу, в отделението за батерията. Това при мен е голямо удобство и улеснение, тъй като предимно снимам видео и искам винаги да имам бърз достъп до картата без да се налага да свалям апарата от статива. 

При Lumix S1R разполагате и с втори екран в горната част на корпуса, на който можете да следите всичките си настройки и е много по-приятно да гледате него, когато снимате в тъмното или просто да направите бърза настройка за следващата си снимка. 

Panasonic Lumix S1R - горен екран
Panasonic Lumix S1R – горен екран

Tук трябва да спомена, че S1R е оборудван с touchscreen TFT LCD монитор с размер 3,2 инча с приблизително 2100 точнки. Мониторчето предоставя много качествена картина, но на моменти ми изглеждаше, че насища цветовете повече, отколкото ми се иска, но това не е болка за умиране, защото все пак се очаква, че снимате в RAW и после ще си обработите кадрите. 🙂 
Екранът има възможност да бъде наклонен, но не и да го обърнете обратно, което може да е малко проблемно, ако го използвате за да се снимате във видеата, както аз.

Цялостно дизайнът е „стандартен“, без излишни работи но също така и без липсващи контроли, за които да се налага да влизате в менюто. Дръжката е достатъчно дълбока и удобна, дори да го използвате само с една ръка. Тук отново трябва да спомена, че теглото е около 1020 грама без обектив

Характеристики и особености 

Естествено, няма как да пропуснем характеристиките, имайки предвид, че Lumix S1R е фотоапарат във високия клас. 

Сензорът, е 47,3 MP, 35mm Full-frame и разполага с 5-осова стабилизация, за да се гарантира, че няма да имате размазани снимки в следствие на трепване на ръката.
Друга важна промяна е байонетът, а тъй като Lumix S1R е разработен съвместно с Leica, ще трябва да се съобразите с L-Mount обективите, от които виждаме примери и от Panasonic, и от Leica. Китовият обектив в моя случай бе Panasonic SR 24-105 f/4., а докато все още сме на темата с обективите, трябва да спомена, че те също са стабилизирани, а това допринася за още по-добро изображение дори при снимки от движещ се обект и прави общо 6 степенно намаляване на трептенията. 
Освен за фотография, можете да ползвате Lumix S1R и за видео заснемане, като тук позволените резолюции са: 
– 4K (3840×2160) MP4 при 59,94 p(150 mbps), 29,97 p (100 mbps), 23,98 p (100 mbps) 
– FHD (1920×1080) MP4 при 29,97 p и 25 p 

Също така можете да правите 6K и 4K фотография при 30 и 60 кадъра в секунда като изведеното изображение е JPEG. Лично на мен тази функция не ми е сред любимите и не мога да споделя много от опита си с нея, защото предпочитам да снимам обикновени снимки в Manual mode. 🙂 
Една от интересните функции е, че можете да използвате „Post Focus“ или по-просто казано, да фокусирате снимката, след като вече сте я направили. Това си е голямо удобство, но надали всеки би се възползвал от това, тъй като трябва предварително да включите тази опция от менюто, а това би отнело време и не върши работа при „On the go“ фотография.

Друга работа е, че имате възможност за заснемане в режим „Супер резолюция“, в която сензорът, с помощта на стабилизацията, се премества и прави 8 последователни кадъра, след което ги комбинира в една с изходна резолюция 187 MP в RAW формат. Трябва да имете предвид, че при този режим снимките излизат малко над 300 мегабайта, а използването на статив е повече от задължително! 

Panasonic Lumix S1R - меню 3
Panasonic Lumix S1R – меню 3

Въпреки теглото си, Lumix S1R се справя много добре и при заснемане на спортни мероприятия или просто движещи се обекти. За да бъде това възможно най-лесно, имате функция за серийно заснемане при 9 кадъра в секунда или 6 кадъра с непрекъснато фокусиране,  а по-долу в публикацията можете да видите и снимки от реалните тестове на опцията.

Panasonic Lumix S1R - портове
Panasonic Lumix S1R – портове

Фотоапаратът разполага и с богато разнообразие от портове, като имате 3,5 mm за микрофон, 3,5 mm за слушалки, USB Type-C и пълноразмерен HDMI порт. Един от големите плюсове при USB Type-C е, че можете да зареждате апарата директно, с USB кабел.

Целият лист с характеристиките можете да намерите тук: https://www.panasonic.com/bg/consumer/cameras-camcorder/lumix-s-cameras/dc-s1re.specs.html

Лични впечатления

Дойде време да ви представя и от „първа ръка“ как премина работата ми с апарата както за фотография, така и за видео заснемане. 

Започвам с положителните страни, а те са явни още при хващане на S1R. Захватът…. макар и 1020 грама без обектив, апаратът е изключително удобно направен и по моя преценка е един от най-удобните, които съм ползвал, а те не са 1 или 2. Както споменах по-горе, ръкохватката е достатъчно дълбока, за да можете да снимате дори с една ръка, което не е много препоръчително, защото все пак ще искате хубаво композирана снимка, но е възможно 🙂 
Също така, всички бутони са адекватно разположени по тялото и аз не намерих проблем с тяхното позициониране. 

Друго нещо, което ми хареса е, че отделението за карти с памет се намира в дясната страна на апарата и достъпът до него е услеснен, дори при употреба на статив, а това е много важно, особено ако ползвате някой триножник с голяма видео глава, която блокира достъпа до долната част на апарата. Е, не всичко е цветя и рози, защото батерията все пак си остава отдолу и ако се налага да я сменяте по време на фото/видео сесия ще трябва да го махнете от статива. Това е доста дразнещо, но уви… какво да се прави. 

Panasonic Lumix S1R - слотове за карти
Panasonic Lumix S1R – слотове за карти

Хубавото, поне за моята употреба, е че апаратът разполага и с 3 колелца за бърза настройка – едно до спусъка, едно в горната задна част и едно до екрана. По този начин много лесно си настроих опциите за скорост на затвора и бленда, както съм свикнал и с моя личен апарат, Lumix G7. Винаги предпочитам този вариант, защото поне по моя преценка е много дразнещо да влизам в менютата, само за да настроя скоростта, защото отнема време. Също така не съм фен на задържане на бутон и използване не „врътката“ едновременно, както можем да видим при някои производители. 

 

Единствената ми забележка тук, е че бутонът за заснемане на видео е много „тясно позициониран“ до визьора и на мен лично не ми бе удобно да го използвам.
Цялостно по отношение на дизайна нямам никакви забележки, освен теглото и видео бутона, но все пак това е първата версия на този апарат и се надявам бъдещите модели да бъдат малко по-леки, като събратята им от Nikon и Sony. 

Но какво става, когато вече включим апарата? 
Еми… класическо Panasonic усещане, с което съм свикнал, тъй като последните две години снимам с техен апарат и много ми допада. Това, което мога да кажа е, че менютата са невероятно улеснени и няма шанс да се загубите, освен ако не знаете какво изобщо търсите, но кой ли ще си купи S1R без да има представа какво прави. 🙂 
Всичко е много добре стиковано по страници в менюто и е лесно за намиране, особено ако ползвате сензорния екран. Това е голямо предимство пред безогледалните апарати на Sony, които също имат тъчскрийн, но по незнайна причина не могат да бъдат ползвани в менюто… 

Деси позира за снимка :)
Деси позира за снимка 🙂

От Panasonic са използвали и още един много удобен инструмент – 5-посочен джойстик за лесна и бърза настройка като можете да зададете да отговаря за различни неща по апарата като бързо включване на ISO меню, преместване на фокуса и доста други опции. Разбира се, това става от главното меню на апарата, което пак ще НАТЪРТЯ, че е супер улеснено и приятно за използване. 

За да бъде още по-лесна работата с Lumix S1R, имате втори екран в горната част на апарата, който използвах, когато правих опити за нощна фотография. На него можете да видите всички важни настройки на апарата, а освен това има и приятна оранжева подсветка, защото все пак не е хубаво в пълен мрак да пуснете основния екран на максимална яркост. 🙂 
В този ред на мисли, когато опитвах да снимам звездите използвах предимно малкото екранче, защото първо, че ми беше много по-лесно с нещо заради позицията на апарата, второ знаех какак да фокусирам без да гледам екрана, или поне така си мислих тогава 🙂 

Panasonic Lumix S1R - звезди
Panasonic Lumix S1R – звезди

Други две неща, които са на много високо ниво са визьорът и основния екран. 
Започваме първо с окуляра, който към началото на тази година бе най-добрият, изобщо слаган във фотоапарат. Той е OLED, с много висока резолюция (5760 точки), което прави картината да изглежда кристална, а фокусирането безпроблемно. Както и при другите апарати, и при S1R можете да настройте фокуса на визьора. При 80% от опита ми за фотография съм използвал него, а при останалите 20% – основният екран, защото понякога обстоятелствата го налагат.
А като говорим за втория екран, той е TFT LCD с големина 3.2″, добра наситеност на цветовете и много приятна картина. Също така, той е тъчскрийн, което предоставя удобство при работа, особено в менютата или при нагласяне на фокуса, ако не използвате ръчен.

Panasonic Lumix S1R - основен екран
Panasonic Lumix S1R – основен екран

Също така той може да бъде наклонен в няколко посоки, но за жалост не може да бъде обърнат обратно, ако се снимате сами. Това при моята употреба бе малък проблем, защото предимно снимам видео клипове и искам да имам ясна представа какво се вижда на апарата. Въпреки тази малка спънка, решение има и то е приложението на Panasonic за Wi-Fi свързаност към вашия смартфон. Това определено е спасяващо нещо, защото по този начин можете да настроите почти всичко – фокус, експозиция, бленда, скорост на затвора, ISO.
Аз постоянно използвам точно това приложение и единствените проблеми, които съм имал са с кратко прекъсване на връзката между апарата и телефона, но после бързо се възстановява.
Допълнителната функция на Image app, която аз използвах е прехвърляне на файлове, отново през Wi-Fi. Изключително удобно е, ако искате на момента да качите нещо в социалните мрежи през вашия смартфон, а нямате компютър под ръка за да направите трансфера на изображения.

Снимките… най-важната част на един апарат!
Като един любител фотограф, за мен бе невероятно приятно да използвам S1R в комбинация с китовия обектив. За целта ми се наложи малко да попътувам извън града, за да мога да тествам възможностите му при различни сюжети.

Едно от нещата, което веднага ми хрумна е пътуване с джип из крайселските поля, току-виж успея да заснема и някои диви животни, и за щастие успях да хвана няколко фазана. Важното в този случай бе стабилизацията, тъй като някои от фотографиите бяха в движение, а с обектива 24-105 беше удобно за заснемане на средно-отдалечени обекти. 

Panasonic Lumix S1R - фазан
Фокусно разстояние – 105;  f/4.5;  ISO 100;  SS 1/250 – без обработка

Автофокусът, който е контрастно-базиран, се представяше на ниво през цялото време и нямам някакви забележки към него, освен нормалните 1-2 пъти, в които имаше леко забавяне, което е в рамките на нормалното.

Залез
Залез

Стабилизацията на Lumix S1R е повече от безпогрешна. Тя е просто страхотна за видео заснемане, а това могат да го потвърди видеото тестът, който съм направил в движение, по неравен терен. Нито един път не ме предаде, когато се налагаше да снимам в по-необичайна обстановкa, в каквато влязох. 
При движение по offroad терен и умерено голям наклон, S1R нямаше никакви проблеми и честно казано останах изненадан от резултатите, но все пак имаме 6 степенно стабилизиране от тялото и обектива.

Цветовете на изображението при видео запис също са страхотни. По моя преценка нямаше нужда от градиране и реших да ви покажа едно сурово видео в резолюция 4K при 60 кадъра в секунда. Наситеността бе почти 1 към 1 с реалното, а детайлът във видеото е повече от страхотен, въпреки че този апарат е предвиден предимно за фотография 🙂

 

Много е лесно и настройването на всичко нужно за видео заснемане като аз винаги предпочитам изцяло ръчни настройки, за да имам контрол над картината. Единствената ми забележка е бутонът за старт на записа, тъй като е на неудобна позиция, но това не е проблем ако сте в Movie mode, защото тогава спусъкът пуска и спира. 
Също така ми хареса и качеството на микрофона като звуците са отчетливи, но трябва да знаете, че в по-шумна среда може и да имате проблем, ако не ползвате външен.

За да придобиете още по-добра представа за способностите на Lumix S1R можете да разгледате необработените ми снимки от него, а във Facebook албума ще откриете и някои обработени.
Panasonic Lumix S1R + 24-105 f/4
Албум във Flickr
Албум във Facebook

Цялостното ми впечатление от Panasonic Lumix S1R, като любител, е повече от положително поради няколко главни причини: 
1. Качеството на снимките е супер 
2. Качеството на видео клиповете е супер 
3. Има много допълнителни фунции за по-голямо удосбство
4. Стабилизацията е страхотна! 
5. Супер резолюцията е идеална за постери и принтове

Но няма продукт без минуси, така че към тях мога да сложа: 
1. Цената
2. Липсата на въртящ екран

Това беше един от продуктите, с който най-трудно се разделих след ревюто, защото за цялото време, в което го използвах успях да свикна с него и доста добре да ми пасне на употребата. Също така не бих пропуснал възможността отново да си „поиграя с него“ или пък направо да изчакам за S1H, за който със сигурност искам да направя видео ревю. 

Казвал съм го и преди, понякога просто се появява някой продукт, който има далече повече позитиви, отколкото негативи. Така е и с този апарат, въпреки че съм любител фотограф, не съм тествал за изкривяване на изображенията с този обекти, но поне никъде не видях хроматична аберация.

*Всички снимки са собственост на „Tech Tips Media“ и могат да бъдат ползвани само с разрешение!