Брилянтна 4K картина от Philips

Philips Brilliance

Philips 4K монитор

Здравейте!
Както всяка една техника, рано или късно идва време за смяна на монитора. Тъй като голяма част от хората прекарват много време пред мониторите, било то за работа или просто за забавление, реших да ви представя един страхотен екземпляр от Philips Brilliance серията – 241P6VPJKEB_00.
В наши дни 4K разделителната способност навлиза все повече и лично аз мисля, че този преход ще продължи дълго, но веднъж използвате ли такъв монитор, няма да искате да се върнете към всепознатата 1080p FullHD резолюция.

Philips 4K монитор
Philips 4K монитор

От Philips са се постарали с изработката и екстрите в този модел и лично аз бях впечатлен от възможностите му, но нека първо започнем с външния вид.
Както виждате от снимката, става дума за т.нар. „индустриален“ дизайн, на който залагат много от големите корпорации при покупката на такъв тип техника. Нека не забвяме все пак, че това е монитор за професионална употреба и тук червените и ярки мотиви, присъстващи при голяма част от геймърските и потребителски монитори не са налични. Стойката, на която се монтрира мониторът е ергономична, тоест можете да настройвате височината, наклона или да го завъртите на 180 градуса като това би било позлезно повече при програмистите, които трябва да си следят кода.

Philips 4К монитор - гръб
Philips 4К монитор – гръб
Philips 4K монитор - 180 градуса
Philips 4K монитор – 180 градуса

В задната част на монитора се намират и всички портове с изключение на USB портовете, които са позиционирани отляво. Както почти всички профи монитори, така и този има голям набор от портове за по-голямо удобство като бих ви посъветвал да използвате display port-а, ако видео картата ви позволява.
Наличните портове:

  • VGA (Analogue)
  • DVI-Dual Link (digital, HDCP)
  • DisplayPort
  • HDMI (2.0) – MHL (2.0) x 1
  • PC audio-in
  • Headphone out

Все по-често се срещат и MHL портовете, които позволяват посредством HDMI към Micro USB кабел да свържете вашия смартфон с монитора си и да използвате режим PIP – картина в картината. Това бе въведено с цел удобство, тъй като все повече хора постоянно следят смартфоните си с цел проверка на електронни пощи и всевъзможни чат приложения и е много по-лесно тази информация да бъде изведена на монитора. За да се възползвате от функцията, ви е необходим HDMI входът а настройката се прави от менюто, което е много добре организирано и лично на мен ми беше много лесно да се справя с различните настройки.

Philips 4K монитор - меню
Philips 4K монитор – меню
Philips 4K монитор - портове
Philips 4K монитор – портове
Philips 4K монитор - USB hub
Philips 4K монитор – USB hub

Тук искам да спомена едно от нещата, което не ми хареса. За да използвате USB портовете трябва да прекарате кабел от вашия компютър до монитора, което е логично, но за жалост входа не е разположен при другите входни портове а е позициониран от страната на всички USB-та, което лично мен ме подразни, тъй като не е много удобно решение.
Въпреки това е хубаво, че виждаме общо три USB3 порта като единият е предвиден да зареждате устройствата си, което е много практично и бих искал да го виждам на повече монитори.
В предната част на екрана са разположени сензорите за осветеност, които служат за коригиране на яркостта в зависимост от осветеността в помещението, с цел пестене на енергия. Готино и много практично! Докато тествах монитора сензорите бяха включени и само един единствен път намерих бъг, който ме накара да ги спра за кратко, докато разбера какво се случва. Проблемът е, че когато има директна слънчева светлина срещу тях, те започват да очтитат, че няма обект пред монитора и директно го изключват с цел пестене на енергия, така че трябва да имате предвид тази особеност.

Philips 4K монитор - сензори за осветеност
Philips 4K монитор – сензори за осветеност

Още един плюс на този монитор е наличието на камера с микрофон и вградени говорители. Ако не сте прекалено взискателни и нямате под ръка легендарната Logitech C920, тази камера ще ви свърши перфектна работа за конферентна връзка или ако решите да си направите едно „селфи“ :). Камерата е с разделителна способност 2.0 мегапиксела а говорителите са с мощност по 2 вата всеки, като биха ви свършили работа за Skype разговор.

Philips 4K монитор - камера
Philips 4K монитор – камера

Панелът, който се използва в нашия случай е AH-IPS с разделителна способност 4K UHD (3840 x 2160) и големина 24 (23.8″/60.5 cm diag.), като лично аз бих предпочел поне 27″ инча монитор за тази резолюция, но и 24 е добре. Едно от готините неща на този IPS панел е, че зрителният ъгъл е 178 градуса и буквално можете да погледнете от всяка страна на монитора и да видите ясно картината, без „размиване“ и избледняване на цветовете. Контрастът е както следва 1000:1 а яркостта – 300 cd/m². Тук обаче имаме и SmartContrast функцията, при която числата са внушителни – 50,000,000:1. Интересно решение от Philips е MultiView функцията, която ви позволява да свържете монитора към няколко устройства, които да работят едновременно. В този случай екранът ще бъде разделен като това ви дава по-голяма гъвкавост при работа с няколко устройства.

Philips 4K монитор - цветове
Philips 4K монитор – цветове

Говорейки за цветове, тук е силата на този монитор. Цветовата поддръжка е 10-bit, което означава, че мониторът възпроизвежда много дълбока гама – 1.074 милиарда цвята и в допълнение можете да променяте топлината на изображението в келвини. Точно това кара картината да бъде „жива“. Както вече споменах, този монитор е насочен повече към хората, които търсят нещо за професионална употреба, главно заради цветовете, които им позволяват по-голяма възможност за обработка на изображения, било то във Photoshop или в Adobe Premiere, където аз тествах монитора. Цветовото градиране в Adobe Premiere бе много лесно, тъй като виждах много по-наситени цветове и точността им бе много по-голяма, тъй като панелът покрива 99% sRGB гамата цветове. Работата с това устройство беше повече от приятна, но до едно положение. В даден момент при по-дълъг престой (6 часа) зад екрана очите ми започнаха доста да се натоварват, тъй като резолюцията е 4К,  а големината на екрана едва 24″. Както споменах по-горе, бих желал да видя същите цветове и резолюция, но поне на 27″ екран. Лично аз се радвам, че този панел е flicker Free, тоест няма трептене, тъй като наличието му би довело до още по-голямо натоварване.
В продължение на около месец използвах монитора както за обработка на снимки и видеа, така и за gaming. Въпреки, че това не е gaming монитор и refresh rate си е стандартният 60Hz, удоволствието от игрите беше на ниво главно заради наситените цветове и разделителната способност. World of Warcraft бе една от игрите, които тествах и мога да заявя, че почти няма прилика между графиката на този монитор и на друг с разделителна способност 1920х1080.

Като заключение мога да кажа, че лично аз се влюбих в този монитор и ми беше много трудно да мина отново на 1080p разделителна способност. Цветовете са повече от страхотни, като черното е наистина много наситено и точно това прави силно впечатление при употребата на този Philips. Дизайнът е стандартен за професионален клас монитори и няма как да очаквате впечатляваща стойка с диодно осветление отдолу, просто защото тук говорим за производителност и професионализъм, а не гейминг. Настройката на монитора е изключително лесна заради адекватно направеното меню и не би трябвало да срещнете трудости.
Цената на монитора е около 1000 лева, като честно казано си заслужават, тъй като отново споменавам, това е монитор за професионална употреба, в която компромисите са недопустими.
Минусите, които открих са малки и незначителни за мен, но все пак трябва да ги спомена.
1-во – USB портът на монитора е на неудобно място 
2-ро – Сензорите се заблюждават от директна светлина и възприемат, че няма обект пред монитора и го изключват