YouTube промени отново изискванията за партньорство!

нови правила за партньорство в YouTube

нови правила за партньорство в YouTube

Здравейте!
След като Bitcoin падна до 10 000 долара, Facebook намали достигането на реклами от страници, днес осъмнахме с още една изненада!
От днес в платформата са въведени нови правила за партньорство.
Миналата година условието за включване на монетизация бе, да имате 10 000 преглеждания, като това трябваше да даде представа на YouTube, кои канали допринасят за развитието на платформата. Оказва се обаче, че това не се е случило и днес правилата бяха обновени.
Новите правила за монетизация са:
1. Необходимо е каналът ви да има над 4000 часа гледаемост за последните 12 месеца.
2. Необходимо е каналът ви да има минимум 1000 абоната.

youtube правила
youtube правила

За каналите, които са отговаряли на условията от миналата година се дава 30 дневен срок за постигане на тези 4000 часа и 1000 абоната, което лично според мен е безумно.
Статистиката сочи, че 95% от каналите в YouTube са изкарали по-малко от 100 долара за предходната година. От платформата обявиха, че парите, заработени в AdSense ще бъдат изплатени на всички потребители.
По този начин платформата цели да филтрира неактивните канали и да оптимизира рекламите при големите потребители. Това означава, че големите ще получават още по-голямо revenue от AdSense.
За голяма част от влогърите това е чисто „закриване“ на каналите им, като лично според мен, това е силно демотивиращо и платформата със сигурност ще се наложи да носи последствия и/или да търпи миграция на потребители по платформи като Vimeo.
Дали голяма част от малките влогъри ще се прехвърлят в друга платформа, нямам идея, но към този момент единствената възможност за тях е създаването на Patreon акаунт с цел събиране на donations за развитието на каналите. https://www.patreon.com/
Вие изпълнили ли сте правилата? 🙂