AOC Porsche design – Стил и качество в едно

AOC Porsche design - Стил и качество в едно

AOC Porsche design - Стил и качество в едно

Здравейте!
Днес ще ви представя още един монитор от тайванския производител AOC.
В тази статия ще ви покажа монитор със страхотен дизайн, проектиран от Porsche design. Точно така, става дума за AOC, направен в колаборация с дизайнерите в Porsche Design.

AOC Porsche - екран
AOC Porsche – екран

Както повечето монитори на AOC, така и при този е заложено на изключително изтънен корпус, като тук дебелината е едва 5,2 мм. За сравнение искам да вметна, че един от най-тънките смартфони на пазара, Moto Z, е с дебелина 5,19 мм. Впечатляващо! Размерът на панела е 23,8 инча с матово покритие, служещо за намаляване на отраженията. По-голямата част от IPS панелите са с такъв тип покритие, но все пак е препоръчително да гледате внимателно, когато правите такава покупка. Въпреки, че мониторът много тънък, сглобката е много добра и не се забелязва огъване на корпуса. Стойката е метална и позволява екранът да бъде регулиран напред или назад, но не и нагоре – надолу. Това е един от минусите на този дизайн.

Готиното при този монитор е, че страничните рамки почти не се виждат, като от AOC наричат тази технология frameless. Единствената рамка, която е малко по-голяма е тази от долната страна на монитора, но това е нормално, тъй като почти цялата електроника е събрана там.
При този модел се наблюдава едно страхотно дизайнерско решение, а именно изнесените портове в захранващия блок.

Чрез вграждането на всички портове в захранващия блок се избягва трупането на кабели около монитора и с помощта на един единствен HDMI кабел, който влиза в долната част на стойката, се придава изключително изчистен вид.

Единствената ми забелжка тук е, че кабелчето е доста късо и се налага захранващият блок да бъде поставен на бюрото, или залепен някъде, иначе ще виси на кабела, което е предпоставка за повреда.
Въпреки, че захранващият блок има метализиран и доста приятен външен вид, бих предпочел да не го виждам около монитора.

AOC Porsche - захранващ блок
AOC Porsche – захранващ блок

Тъй като естетиката в един монитор не е всичко, е време да преминем и към техническите детайли, защото по-голямата част от времето ще го гледаме включен, а не като монумент. 🙂
Както споменах, панелът е 24 инчов AH-IPS с резолюция 1920х1080 пиксела, като по данни и твърдения на AOC цветовото покритие на sRGB гамата е 100%, а Adobe RGB – 90 %.
Мога да подкрепя това твърдение с една графика от колегите от Kitguru.net, които са тествали панела с помощта на Spyder 5 Elite и са изкарали почти същите данни, които са посочени от производителя.

AOC Porsche design - гама
AOC Porsche design – гама; Източник: www.kitguru.net

Харесвам такъв тип точност, тъй като голяма част от производителите в момента не споделят графиките от тестовете и няма как да знаем, какво е цветовото покритие на sRGB гамата, което е от изключителна важност при професионална употреба.
Позитивите не свършват с това. Ъглите на виждане са 178 градуса, което означава, че можете да гледате екрана отстрани без размиване на цветовете и без изкривяване на образа, както е при някои TN панели. Контрастът е 1000:1, яркостта е 250cd/m2, а наличието на Flicker free опция (намаляване на трептенето), ще предпази очите ви и по този начин ще се чувствате по-комфортно пред екрана. От AOC предвидливо са добавили и Low blue light технология, служеща за намаляването на късите сини вълни, излъчвани от екрана.
Един от минусите на „дизайнерските“ решения е, че все от някъде трябва да се отреже нещо. В този случай са портовете. Мониторът разполага само и единствено с един HDMI порт от генерация 1.4 и един порт, в който можете да включите слушалки. Отново искам да кажа, че искам да виждам Display port и поне 1 USB тип A, тъй като повечето хора търсят практично решение, а не само естетически добре изглеждащо.

AOC Porsche - гръб
AOC Porsche – гръб

След като използвах монитора известно време за различни типове задачи, мога да споделя следните впечатления:
Първо – при най-обикновено сърфиране, гледане на филми и клипове – Този монитор просто е създаден за това. Страхотни цветове, пълна цветова гама, невероятно тънки рамки! Няма какво повече да се желае от монитор за ежедневна употреба.
Второ – професионална употреба – Честно казано, не бих използвал този монитор за профи употреба, тъй като цветовете, въпреки че са страхотни и наситени за гледане на филми, те просто не са толкова точни, колкото 10 и повече битовите монитори, използвани от графичните дизайнери. Проблемът е, че градирането на цветовете в различните програми ще бъде близо до точно, но не на 100%.
Трето – гейминг – Ако не сте изключително притенциозни относно refresh rate на екрана, този монитор ще ви служи ПОВЕЧЕ от добре при гейминг, отново заради наситените и ярки цветове. 🙂
Във всяко ревю има едно „НО“, и това не е изключение. Лично за моята употреба, този монитор има няколко недостатъка, които не мога да пренебрегна така лесно. Първият недостатък е менюто. Не знам, дали е било дело на дизайнерите от Porsche Design или инженерите на AOC, но цялата навигация в менюто се извършва само и единствено от един бутон. Това за мен е изключително неудобно и въпреки добре направеното меню, навигацията в него е ужасна.
Вторият недостатък отново е свързан с менюто и по-точно с липсата на повече настройки за персонализиране на цветовете, топлината на картината в „келвини“. Освен тези две забележки бих добавил и липсата на възможност за регулиране на височината на монитора, което също намирам за неудобно. В този ценови клас, около 400 лева, е добре да има поне ергономична стойка.
Цялостно съм доволен от това, което предлага този модел (с няколко изключения) и мисля, че е страхотен избор за повечето потребители, които търсят наситени цветове и стилен дизайн. Колаборацията между AOC и Porsche design определено е била добра идея и се надявам в бъдеще да има още подобни, тъй като крайният резултат е много красив монитор с добри характеристики. 🙂