Minecraft ще получи ray tracing за Nvidia RTX видео карти

Minecraft е на път да получи основно графично подобрение, благодарение на технологията за проследяване на светлинните лъчи в реално време за всеки играч с Nvidia RTX карта. Това обявиха от Microsoft и Nvidia днес на индустриалното изложение Gamescom в Кьолн. Поддръжката ще пристигне като безплатна актуализация за всички потребители на PC Minecraft.

„GeForce RTX дава на Minecraft света съвсем ново усещане. В нормалния Майнкраф, златният блок изглежда жълт, но с включеното проследяване на лъчите, наистина ще можете да видите отраженията в него, подчертаване на светлината и дори чудовищата отразени в него“. Това заяви Сакс Персон, главният изпълнителен директор на Minecraft в Microsoft.

Minecraft Ray Tracing

Проследяването на светлината като цяло ще подобри визуалното изживяване от играта, чрез изобразяване на много по-фини детайли с по-реалистични сенки и отражения.

Други графични подобрения, които ще получат потребителитe в следствие на ray tracing-а, ще включват директно осветление от слънцето, по-реалистични сенки и прозрачни материали като стъкло и вода с отражение и пречупващи светлината ефекти. 

Microsoft и Nvidia все още не са обявили точна дата на пускане на актуализацията, но вече се знае, че тя ще е достъпна за всеки, който използва една от картите на Nvidia – 2060, 2070 или 2080, както и вариантите Super и Ti на тези карти. Nvidia разполага и с линия RTX карти за геймърски лаптопи, които също ще получат актуализацията.