Ревю на Nikon D5600 – страхотен апарат в компактно тяло

Ревю на Nikon D5600

Nikon D5600 - тяло

Здравейте!
С настъпване на есенно-зимния период, природата минава в много приятно за окото състояние на преливащи се оранжеви, жълти, зелени цветове, които ме мотивираха да направя фото ревю.

В днешната публикация ще Ви представя Nikon D5600. Преди да започна искам да благодаря на хората от Nikon, че бяха така добри да ми предоставят въпросния апарат за ревю. Искам да уточня, че ревюто не е обвързано със заплащане и всичко написано по-долу е изцяло на база лични впечатления и обективност. 🙂
Нека започнем с външния вид, който е еднакъв при почти всички DSLR апарати, но тук има леки корекции, които ми направиха добро впечатление.
Апаратът е изработен от висококачествена пластмаса в допълнение с гумирано покритие на места за по-добро захващане. Теглото е 415 гр, но БЕЗ обектив към тялото.

Nikon D5600 - тяло
Nikon D5600 – тяло

В нашия случай, апаратът е оборудван с обичайния обектив – Nikon AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR, който ще ви представя малко по-долу в публикацията.
Разликата във външния вид между D5600 и малко по-старите модели на Nikon e, че тук има повече портове за по-голямо удобство на потребителите.
В дясната страна на тялото се намира слотът за Memory card, а над него е Mini HDMI порт. От същата страна се намира и NFC чипът, чрез който можете да установите бърза връзка между апарата и вашия смартфон посредством SnapBridge.

Nikon D5600 - портове
Nikon D5600 – портове

В лявата страна на апарата се намират портовете за дистанционно, външен микрофон и USB връзка. Също ще забележите и логата „Bluetooth“ и Wi-Fi. Точно така, апаратът е оборудван и с двете технологии отново за удобство на потребителите. Посредством една от двете връзки ще можете да контролирате камера и/или да прехвърляте снимки директно на смартфона си без излишни процедури. Лично на мен тази опция ми липсваше при употребата на Nikon D3200, който и до ден днешен ми служи вярно.

Nikon D5600 - ревю - портове
Nikon D5600 – ревю – портове

След като „обиколихме“ апарата е време да покажем и горната част, на която са поставени главните бутони и суичове за работа.
Тук можете да видите суича за включване и изключване, спусъкът за правене на снимки, бутонът за начало на видеозапис, колелцето с настройка за снимачните режими и бутон за настройка на експозицията. Апаратът е оборудван и с два микрофона по един за всеки канал (ляв/десен), които ще Ви трябват само и единствено при видеозапис.

Nikon D5600 - горна част
Nikon D5600 – горна част

Дойде време да Ви запозная с техническите характеристики, тъй като все пак те имат най-голямо значение. 🙂
Нека започнем със сензора – APS-C – 1.5x (23.5mm x 15.6mm) CMOS, като в случая разделителната способност е 24 Мегапиксела. Главно заради тези 24 MP снимките Ви ще бъдат много детайлни и ще можете да зуумвате и да изрязвате части от тях с минимално нарушаване на качеството, като имате избор за формат – JPEG + RAW или по отделно. Разбира се, можете да правите видеозаписи като максималната резолюция е 1920х1080 пиксела FullHD. Максималната скорост при видеозапис е 60 кадъра в секунда, което би Ви позволило да направите клипове с възможност за „забавен кадър“, но не очаквайте холивудски slow motion, тъй като за такъв тип са необходими повече от 240 кадъра в секунда. За бързата работа на апарата се грижи процесорът EXPEED 4. Един от позитивите на този апарат е, че се справя много добре със снимките при слабо осветление. Светлочувствителността може да бъде настроена, като можете да правите избор в диапазона ISO 100-25600. Съветвам ви да не превишавате ISO 6400, тъй като качеството започва да се влошава и ще забележите „шум“ в снимката.
!Можете да отворите снимките за да придобиете по-ясна представа!

39-точковият автофокус ще Ви помогне за бързо и лесно фокусиране при правене на снимка и безшумно фокусиране при клипове. От менюто можете да изберете и режим за фокуса, тъй като новият модел на обектива идва без физически бутон за смяна на ръчен/автоматичен режим. Въпреки липсата на този бутон, обективът е усъвършенстван като е премахнат гадният механичен звук при фокусиране, който се наблюдава при старите версии на този 18-55мм. От личен опит мога да ви кажа, че това е едно от най-големите подобрения при новите модели, тъй като е изключително дразнещо да снимате клип и да чувате постоянно моторът да фокусира и да разваля звука на клиповете.

 

Важно е да имате предвид, че в повечето случай качеството и видът на снимките зависи от обектива. Хубавото на това тяло е, че е съвместимо с голям набор обективи с F mount система за захващане, тоест имате голям избор и гъвкавост за обективите.
Говорейки за гъвкавост, няма как да не спомена и другата голяма промяна. Това е въртящият се 3,2 инча екран с тъчскрийн опция и променлив градус на виждане. Екранът възпроизвежда наситени цветове, но не пренаситени. Аз намирам тъчскрийн функцията за много удобна, особено за навигиране в менютата. Съветът ми е, ако използвате апарат с такъв екран, да закупите протектор, тъй като може лесно да се надраска, което никак не е приятно. Тук има едно нещо, което не ми харесва и то е, че е леко неудобно отварянето на екрана. Свикнал съм захващането да е отдолу и отгоре на екрана и ми беше леко неудобно, тъй като е от дясната страна, точно до Info бутона (снимката по-горе).
Друга готина опция на апарата е, че ако не умеете и не желаете да снимате в ръчен режим, можете да изберете някой от многото готови режими за работа и отново да се насладите на страхотно качество на снимките.

Една от любимите ми функции при всички марки фотоапарати е Timelaps, която присъства и тук. Тя Ви позволява да правите поредица от снимки в определен диапазон. Примерно искате да снимате движението на облаците, няма проблем. Единствено трябва да влезете в менюто, след това в настройката Time-lapse Movie и от там да изберете колко снимки и през какъв интервал искате да направите. След това просто натискате бутона START и изчаквате докато приключи. Когато правите такъв тип снимки е добре да използвате статив, тъй като ефектът от клатенето при снимане от ръка може да съсипе time-lapsа.
След като поговорихме за основните функции на апарата е време да Ви покажа и някои снимки, които направих, въпреки лошите климатични условия. 🙂

Nikon D5600 - Desi
Nikon D5600 – f/4.5, 1/30 сек., ISO 200

ТУК ще откриете албум със снимки направени с Nikon D5600.
Към днешна дата цената на апарата в комплект с 18-55мм обектив е намалена от 1500 лева на 1300, като цената с намалението за такъв клас апарат е повече от добра.

Като заключение искам да обобщя:
ПЛЮСОВЕ:
1-во – Фотоапаратът е страхотен за начинаещи фотографи и просто любители
2-ро – Качеството на изображенията е много добро в комбинация с 14-bit RAW формат, който Ви позволява да обработвате снимката в детайли и да й предадете страхотен вид
3-то – Новият по-дълбок захват на апарата е в пъти по-удобен от стария
4-то – Изключително лесен е за работа и ориентиране в менютата нещо, което би било от полза на любителите

МИНУСИ:
1-во – Няма бутон за превключване на фокуса и трябва да влезете в менюто и да превключите от там