Ергономичните мишки от Speedlink и имат ли почва у нас…

Ергонимични мишки

Ергонимични мишки

Все повече хора започват да „хвърлят по едно око“ на ергонимични мишки, които би трябвало да помагат на тези, които работят усърдно на компютър/лаптоп и търсят решение за справяне с болките в китките от продължителната работа. Този дискомфорт се получава заради усукване на сухожилията вътре в ръката при продлъжителна употреба на нормална мишка.

Усукване в ръката
Усукване в ръката

Днес ще ви покажа няколко модела ергономични мишки от SpeeLink, които биха ви свършили работа, ако търсите такова решение.

1. Speelink MANEJO
Интересното при този модел е, че е почти вертикален. Това означава, че се намалява усукването в ръката, когато държите мишката, тъй като нормалното ѝ състояние в покой, поставена върху плоскост е с палците нагоре, а не сочещи към някоя от страните.

Speedlink Manejo
Speedlink Manejo

Това, което трябва да знаете е, че първоначално е малко трудно да свикнете с подобно разположение, но когато привикнете, което ще отнеме около седмица, надали ще искате да погледнете друг тип мишки, освен ако не търсите нещо за гейминг, а тази определно не е такава.

Speedlink Manejo - ергонимична мишка
Speedlink Manejo – ергонимична мишка

Първото ми впечатление от MANEJO не бе особено положително, защото до този момент не бях пробвал ергономична мишка. След като я използвах известно време, започнах все повече и повече да свиквам с наклона ѝ, и осъзнах, че за продължителна работа е много по-удобна от почти всички останали.

Моделът се предлага в два варианта – безжичен или с кабел. Предпочетох да ви представя безжичния, тъй като цената е почти същата, но удобството от липсата на кабел е по-голямо. Почти не се усеща забавяне (delay) при движение на курсора, а максималният dpi е 1600, който можете да контролирате от бутон в горната част.

Speedlink Manejo - мишка
Speedlink Manejo – мишка

Speedlink MANEJO разполага с 3 бутона и точно това за мен е минус, тъй като няма браузърни бутони, а определено съм свикнал с тях.
Производителят предлага подобен безжичен модел, но с браузърни бутони, 2500 dpi и същия наколн. Моделът е Speedlink Descano.
Цената ѝ е около 70 лева.

2. Speelink APTICO
Голяма част от дизайнерите са добре запознати с тракбол мишките и удобството от тяхната употреба. За жалост аз не се занимавам с подобни дейности и не успях да използвам на 100% потенциала ѝ.
Интереното при нея е, че тя няма сензор отдолу и първите няколко пъти по навик местих мишката и очаквах и курсорът да се премести, но уви…

Speelink Aptico - тракбол
Speelink Aptico – тракбол

APTICO определено бе най-обемиста от всички и с най-много бутони по нея. Тук също можете да видите наклон, но не толкова голям, колкото при MANEJO. Въпреки това, пак се усеща удобството от употребата ѝ.
Когато за пръв път видях ТОПЧЕТО от лявата страна на мишката бях изключително заинтригуван от идеята, че чрез него местите курсора на компютъра.

Speedlink тракбол
Speedlink тракбол

Разбира се, това не е мишка, която е направена за всякакъв вид дейности. При нея може да изпитате малко затруднение с продължителната употреба, тъй като постоянното скролване с тракболът в браузъри и windows води до по-бавна работа, отколкото с мишка с нормален сензор отдолу.

За да успеете да разберете приложението ѝ трябва да се занимавате или с графичен дизайн, или с видео обработка, където прецизността е от значение. С тракбола можете много лесно да контролирате всичко върху което работите, тъй като движенията на курсора могат да бъдат много по-къси и акуратни спрямо тези при обикновена оптична мишка.

Speedlink тракбол
Speedlink тракбол

Speedlink APTICO разполага с 5 бутона, ако не смятате скрола, 1600 dpi и е напълно безжична.
Цената ѝ е малко по-висока от другите – 90 лева, но определено не се доближава до тази, на Logitech тракболът. 🙂

3. Speedlink OBSIDIA 
Това е може би най-нормално изглеждащата мишка от тези, които видяхте до момента. Формата ѝ е заоблена и почти няма наклон, но за сметка на това, ръката ляга върху цялата порърхност, което от своя страна е удобно за мен.

Speedlink Obsidia - мишка
Speedlink Obsidia – мишка
Speedlink Obsidia - мишка
Speedlink Obsidia – мишка

Speedlink OBSIDIA разполага с 5 бутона, оптичен сензор с 3200 dpi, който можете да регулирате от бутон. За разлика от другите две, тази идва с кабел с USB накрайник.
Цената на този модел е около 50 лева.

Дали ергономичните мишки си заслужават, и дали са удобни, ще оставя всеки сам да прецени, тъй като изборът на периферия е строго индивидуален и всеки човек е с различни предпочитания.