Смартфон ревю: Moto G plus и Moto G

Смартфон ревю: Moto G plus и Moto G

Hello Moto!
Днес отново ще Ви представя два смартфона Moto, но този път в среден ценови клас. Както вече сте разбрали от заглавието,става дума за Moto G и Moto G plus от пета генерация. Както от предните два смартфона, чието ревю можете да намерите ТУК, така и от тези два представителя останах с приятно впечатление.
Нека започнем с външния вид, който е изключително изчистен с много качествена изработка. И двата смартфона идват с алуминиево тяло с премиум усещане. Екраните в този случай са IPS LCD капацитивни 5,2“ за Moto G plus и 5,0“ за Moto G, всеки с резолюция 1920х1080 пиксела, като плътността на пикселите при 5 инчовия екран е малко по-голяма – 441 ppi, спрямо 424 ppi за 5,2 инчовият.

Moto g5 екран
Moto g5 екран – Moto G (ляво) и Moto G plus (дясно)

В предната част и на двата смартфона виждаме разположена слушалката, предната камера, сензорите за осветеност/близост и сензорът за пръстов отпечатък. Като заговорихме за пръстов отпечатък трябва да споменем, че тези тук са малко по-специални. Разликата между тях и масово използваните е, че тези могат да бъдат използвани като навигационен бутoн, чрез който можете да навигирате напред и назад в страници, снимки, менюта или да заключите устройството, което е доста практично и удобно!
Екраните и при двата смартфона изглеждат много добре и цветовете лично на мен ми харесаха много. Разликата идва в това, че по-скъпият и по-голям Moto G plus идва с Corning™ Gorilla™ Glass 3, а Moto G – не. Лично аз използвам смартфон с Corning™ Gorilla™ Glass 4 и все пак използвам протектор от закалено стъкло, за всеки случай.
Гърбовете и на двата смартфона са точно в стил Moto – много изчистени и лично у мен оставиха приятно усещане при употреба.

Moto g5 гръб
Moto g5 гръб – Moto G (ляво) и Moto G plus (дясно).

Една от разликите между двата е, че при по-малкия брат можете да свалите задния капак и да смените батерията. Другата малко по-съществена разлика е в камерата. Moto G plus идва с 12 мегапикселова камера с dual autofocus технология, апертура f/1,7, възможност за HDR снимки и видеозапис с резолюция 4K при 30 кадъра в секунда. От своя страна Moto G е оборудван с 13 мегапикселов сензор с апертура f/2.0, HDR функция и тук вече виждаме лимитацията при видеозаснемането – 1080p FullHD при 30 кадъра в секунда. Не се подвеждайте по мегапикселите, защото това не винаги значи, че щом камерата има повече мегапиксели е по-добра. Всъщност тук по-голямо значение има апертурата. Колкото по-малко е числото, както в случая имаме f/1,7, толкова повече светлина ще бъде допусната към сензора и съответно ще имате доста по-качесвена картина с повече детайли. Друг плюс е, че при f/1,7 ще можете да направите по-добра снимка при по-слаба светлина. Предните камери и при двата смартфона са 5 мегапикселови, широкоъгълни с апертура f/2.2 и възможност за ръчни настройки на снимката, което лично на мен ми допада, тъй като предпочитам да снимам в ръчен режим.
След като хвърлихме поглед върху симпатичните корпуси на смартфоните и камерите е време да задълбаем малко и в характеристиките.

Moto G - спецификации
Moto G – спецификации (източник: GSMARENA)

На снимката добре са описани всичи характеристики, но все пак нека анализираме и по-важните от тях. След като вече споменах, че има разлика между камерите и екраните е нужно да вметна, че процесорите на двата смартфона също се различават. И при двата наблюдаваме присъствието на чипове на Qualcomm, като Moto G plus е снабден с осем ядрен Snapdragon 625 с архитектура Cortex – A53 и тактова честота 2.0 GHz. При Moto G наблюдаваме отново осем ядрен чип на Qualcomm като при Snapdragon 430 архитектурата е същата, но кактовата честота е по-ниска – 1,4 GHz. Разлика има и при графичния процесор – Adreno 506 в Moto G plus и Adreno 505 в Moto G.
При RAM паметта положението не е много по-различно. Както се очакваше Moto G plus е с 3 GB, а по-малкият брат е с 2 GB.

Moto G бенчмарк
Moto G бенчмарк

Използваното приложение за бенчмарк отново е Antutu, като тук можете да видите разликата в резултатите на двата смартфона. Moto G plus убедително води с почти 20 000 точки.

Смартфон ревю: Moto G plus и Moto G
Moto g5 бенчмарк 2

Нека не забравяме, че за по-голямо удобство на потребителите, смартфоните разполагат с функция за бързо зареждане, което лично на мен ми е много от полза, тъй като постоянно се налага да използвам устройството. Батериите, с които идват смартфоните са Li-Ion с капацитет 3000 mAh при Moto G plus и Li-Ion с капацитет 2800 mAh при по-малкия, които е възможно да не изкарат цял ден в ръцете на много активни потребители, но за сметка на това има страхотни външни батерии на много добри цени (Пример: ТУК).

Към днешна дата операционната система, която използват е Android 7.1.1 като от Motorola обещават update до 8.0 Oreo. Както и при бюджетните им представители, така и при тези усещането за работа с чистия Android ми хареса много повече, тъй като мога да персонализирам почти всичко и да използвам приложения, които аз реша. По този начин не се налага голяма част от вътрешната памет да бъде запълнена от приложения, които не използвате и нямате намерение да използвате изобщо. Нямаше как да не тествам и двете устройства при gaming. Играта, която избрах за тест бе Asphalt 8, като при нея и двата смартфона нямаха никакви проблеми с производителността. Не бе забелязан LAG по време на игра и играта вървеше гладко през цялото време.

Moto g5 портове
Moto g5 портове

И при двата смартфона портовете за зареждане и връзка са microUSB 2.0 и се намират от долната страна на устройствата. Разликата тук е 3,5 mm жак за слушалки, който при Moto G plus се намира отдолу, а при Moto G е от горната страна, където се намира и мястото за карта с памет. Поддръжката и при двата смартфона е до 256GB външна памет.
Като заключение трябва да споменем и цената, която към днешна дата е съответно за Moto G plus около 520 лева, а тази на Moto G – 450 лева.
Лично според мен тези два смартфона спокойно могат да заемат високи позиции в средния ценови клас, тъй като предлагат добра производителност и много възможности за персонализиране в комбинация с добри основни камери. Fingerprint навигационният бутон ми е фаворит!
Един от минусите, които аз намерих е изпъкналата задна камера на Moto G plus, с която трябва да се внимава, за да не се наложи смяна на стъкло. Това е така, защото смартфонът е тънък и хардуера на камерата трябва да се вмести в него. Другият минус е при Moto G. Искаше ми се и при него да видя Gorilla Glass 3, тъй като доста смартфони в този ценови клас разполагат с такъв тип закалено стъкло. Все пак алуминиевият корпус компенсира този недостатък.
Като финал бих заключил, че и двете устройства са много добри и приятни за употреба, но ако сте по-hardcore потребител, Ви съветвам да се ориентирате към по-мощен модел.
Финалната преценка и този път ще оставя на Вас! 🙂