Ревю: Монитор AOC AGON – 240Hz

aoc agon gaming

AOC AGON 240 HZ

Голяма част  от геймърите вече преминават към малко по-различните монитори, предлагащи по-висока честота на обновяване. Масово започват да навлизат екрани с по над 120 Hz честота на обновяване, като вече дори се срещат и по-евтини варианти. Дали обаче евтините варианти си заслужават?

Днес ще ви представя един добър монитор от AOC. За тези от вас, които не са запознати, мога да споделя, че AOC е компания, която се занимава само и единствено с производството на монитори.
Хубаво е, че виждаме и геймърски устройства от марката, тъй като по този начин покриват още по-широк сегмент от пазара.

AGON линията се слави със завидно качество на изработка и предлага много опции за потребителска настройка.
Изключение не прави и този 25 инчов представител.

Дизайн и външен вид

Нека започнем с външния вид на монитора, тъй като при гейминг устройствата и потребителските такива, сме забелязали, че има разлика в дизайна.
Както повечето монитори, направени предимно за игри, така и при AGON се забелязва агресивната визия с червени акценти и черен основен цвят на корпуса.

AOC AGON 240 HZ
AOC AGON 240 HZ

Едно от нещата, което много ми хареса е ергономичната стойка на монитора, която позволява регулиране на височината, наклона и позициониране в хоризонтална или вертикална ориентация.
Това е удобно, тъй като голяма част от стриймърите и геймърите използват по два монитора и единият може да бъде използван само за чат в платформата, в която се стриймва. Много по-удобно е да завъртите монитора във вертикална ориентация и да следите чата в Twitch, без да изпускате съобщения.

AOC AGON - вертикална ориентация
AOC AGON – вертикална ориентация

Отново виждаме агресивните акценти и във стойката, която е направена изцяло отто алуминий и определено е изключително здрава и стабилна. Регулирането на монитора става много плавно и не е трудно да го направите дори само с една ръка.
Интересно е решението да бъде монтирана и стойка за слушалки. Тя се намира от задната страна на корпуса и чрез завъртане излиза настрани. Тя е добра алтернатива на скъпите и лично според мен излишни стойки, които както казах вече не са евтини.

Поставка за слушалки
Поставка за слушалки


Характеристики

Разбира се, мониторът не е само външен вид, а и хардуер. Добре е да спомена още сега, че този представител е оборудван с TN панел, а не както повечето, с IPS. Това е така, защото няма как този refresh rate и време за реакция да бъдат постигнати при IPS матрица.
Максималната резолюция е 1920х1080 пиксела при големина на екарана от 24,5 инча, но по-важното е, че времето за реакция е едва 1 милисекунда, което е много бързо. IPS панелите все още нсе предлагат такава скорост, за това можете да я видите само при TN технологията. Подсветката е LED, като за жалост не разполагам с уред, с който да премеря точността на цветовете и покритието на цветовата гама. Производителят твърди, че покритието на sRGB гамата е 72%, но едва 6-bit дълбочина, което е достатъчно, ако не сте графичен дизайнер, който подготвя специални графики за принтиране или корици.

В допълнение на добре изглеждащия панел имаме и доста портове на разположение. Тук вече виждаме Display Port, който е предпочитан пред HDMI, когато става дума за по-висока разделителна способност, тъй като той позволява по-голям и по-бърз пренос на данни.

Също така има и два HDMI порта, DVI порт и D-SUB. За още по-голямо удобство са добавени и 4 USB портa, като единият (жълтият) служи и за зареждане на смартфона ви или техниката която използвате.

AGON странични USB портове
AGON странични USB портове

Намирам това за готино и практично решение, тъй като доста често се налага да търся контакт за зарядното на телефона, а това ме избавя от тази нужда.
Всички портове са поставени от долната страна на монитора, като това позволява за по-добрата организация на кабелите, които доста често се случва да стърчат от всевъзможни места и да пречат. Тук можете да организирате всичко в един сноп, без да се налага да оплитате в тяхвсичко.

Качество на картината и геймплей

Нека преминем и към картината. Все пак тя е ключов елемент при избора на монитор и няма как да пропуснем да споменем за нея.
Цветовете са добри и лично аз ги харесвам, като контрастът е стандартен – 1000:1. Максималната яркост е 400 cd/m2 и мисля, че е напълно достатъчна. Екранът е покрит с матово фолио, за да се избегнат отблясъците от източници на светлина и отрaженията. Това е масово използван метод при почти всички нови монитори, защото значително подобрява видимостта.

AGON - панел
AGON – панел

Харесва ми и функцията за 240 Hz опресняване, но за това трябва да имате солидна машина и по-точно, много добра видео карта, която да възпроизведе съдържанието при висок FPS (кадъра в секунда). От своя страна, ако имате голям FPS и малък refresh rate, няма да получите същия ефект, тъй като трептенето на монитора (Hz) ще бъде по-ниско и няма да може да обнови картината достатъчно бързо, за да видите плавно движение в дадена игра.

Разбира се, всяка монета има две страни и сега ще ви покажа и обратна страна, която според мен не е толкова лоша, просто на мен не ми допада.
TN панелите, въпреки цветовете и високата честота на трептене имат по-малък зрителен градус и в дадени ситуации това може да ви направи впечатление, ако имате по-набито око. Това е по-скоро като предупреждение, отколкото като изтъкване на минус, тъй като голяма част от хората харесват монитори с TN панел и нямат проблем с тях. Лично аз не харесвам тези панели, защото според мен изкривяват цветовете под даден зрителен ъгъл.

За да бъде още по-удобно да си играете с настройките на монитора, от AOC са включили дистанционно за контрол на почти всичко, като единственото условие е, че трябва да го свържете с кабел към монитора (Mini USB). По-удобно е да използвате него, вместо вградените в монитора бутони за настройка, тъй като това ще ви спести време и ще можете да се отдалечите от монитора, за да прецените, дали всичко изглежда както трябва.
Менюто е стандартното за AOC, като е лесно за навигиране и за настройка, което в наши дни е рядкост. 


Финален обзор

Лично аз харесвам този монитор и не мога да кажа, че откривам някакви големи забележки. Цветовете са добри, refresh rate е повече от висок, опциите, които предлага също са много и водят до по-голямо удобство.
Геймингът е страхотно преживяване на този монитор, тъй като всичко се случва по-гладко. Най-голяма разлика се усеща при first person shooter игри, като CS:GO, Overwatch, Destiny 2 и почти всички заглавия от този тип. Тествах известно време в CS:GO и мога да кажа, че останах очарован от това, което предлага монитора. 
Имам опит и с други монитори на компанията и мога да кажа, че съм доволен от качеството на картината, като единствено ми се иска да видя малко по-дълбоки цветове, нещо от сорта на 8-10 bit, а не 6-bit, както имаме при този монитор. Такава екстра обаче струва допълнително и минава към клас професионални монитори.
ТУК можете да прочетете за един такъв представител от Philips.


Цената на устройството към днешна дата е около 670 лв., което не е малко но и мониторът има какво да предложи. Нека не забравяме, че това е геймърски монитор и честотата, както казах е 240 Hz. Освен, че е рядко срещано, това е и доста над останалите, които се предлагат в момента.

Финалното решение ще оставя на вас.