Canon обяви първия си безогледален фотоапарат снимащ в 4K

Canon EOS M50

Canon EOS M50

За разлика от голяма част от производителите, които предлагат безогледални фотоапарати с опция за 4K видеозаснемане, Canon тепърва започват да навлизат в entry класа (за начинаещи).

Новият модел на марката, EOS M50, е компактен и безогледален, което означава, че теглото на самото устройство няма да е голямо, за разлика от DSLR апаратите, които можете да срещнете масово.

Canon M50 camera
Canon M50 camera


Нововъведението при тази камера е, че ще предлага заснемане на видео клипове с резолюция 4K (3840х2160) с 24 кадъра в секунда или в резолюция 1080p с 60 кадъра. До този момент това бе възможно само с апаратите от висок клас на Canon.
За любителите на slow-motion кадрите, има включена опция, с която можете да настроите апарата да снима с 120 кадъра в секунда при резолюция 720p.
Основните снимки ще бъдат в максимална резолюция 24,1 мегапиксела (сензорът), а бързата работа на фотоапарата ще бъде гарантирана от новият процесор DIGIC 8.
Той ще спомага за бързата работа на апарата, като предоставя опция за burst shoot с 10 кадъра в секунда в RAW или JPEG формат, при единичен фокус и 7,4 кадъра в секунда при автоматичен фокус.

Canon EOS M50
Canon EOS M50

 

Друг плюс на M50 е, че разполага с оптичен OLED визьор и Dual-Pixel система за автофокус, която от Canon използват и в други фотоапарати. За жалост тази фокусна система може да бъде използвана само, при видеозаснемане в 1080p. За фокусиране при 4K клипове се разчита на стандартната система за засичане на контраста.
Фокусните точни при EOS M50 са 143, като при някой обективи, влизат в употреба само 99, които в повечето случаи ще ви бъдат достатъчни.
Една от важните настройки при повечето фотоапарати е тази, на ISO. Устройството разполага с голям диапазон, от 100 до 25 600, като в някои режими може да бъде разширен до 51 200. Нека не забравяме, че увеличаването на ISO дава резултат във влошаване на качеството на снимката/видеото.


На гърба на апарата виждаме, че се намира сензорният екран, който може да бъде обърнат във всички посоки, което го прави изключително подходящ за влогър и хора, които се налага да се снимат сами. Освен това удобство, от Canon са сложили и 3,5 мм жак за външен микрофон и изходящ HDMI порт, ако случайно решите да включите по-голям екран към апарата.

 


Разбира се, всяко удобство идва на съответната цена, като тук няма изключение.
Цената на Canon EOS M50 се очаква да започне от 780 долара само за тялото, 900 долара за апарата в комплект с обектив EF-M 15-45mm f/3.5 – 6.3 и 1250 долара за комплект тяло + два обектива.